На Херсонщині окупанти оголосили “полювання” на українських активістів

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На Херсонщині російські окупанти фактично оголосили “полювання” на українських активістів: пропонують грошову винагороду за тих, хто веде проукраїнські канали, розповсюджує листівки, здійснює знімання, запис тощо.

Про це написав перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський на своїй сторінці у фейсбуку.

Херсон в окупації. Джерело: vgoru.org

За його інформацією, незаконна “влада” звернулася до жителів Херсонщини із закликом продавати інформацію про патріотів України, які залишаються на території області.

Соболевський назвав осіб, яким тепер загрожує ще більша небезпека:

  • чинні співробітники СБУ, української розвідки, тероборони, Збройних сил;
  • члени націоналістичних партій, громадських організацій та озброєних формувань націоналістів, які залишилися в Херсоні або інших населених пунктах області;
  • українці, які ведуть антиросійські сайти, канали та групи в інтернеті;
  • журналісти, волонтери та активісти, які збирають про окупантів аудіовізуальну інформацію, наприклад за допомогою знімання на телефон;
  • люди, які розклеюють пропагандистські листівки, роблять пропагандистські написи або завдають збитків офіційній зовнішній агітації та рекламі.

Також окупанти пропонують винагороду за передані їм дані про квартири, будинки, інші будівлі або приміщення, які зазначені вище люди можуть використовувати як бази для проведення “терористичної, диверсійної та підривної діяльності, переховуватися чи проживати в них”, написав Соболевський. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з Херсонщини з початку повномасштабного вторгнення росіян виїхали близько половини жителів. Водночас жодного безпечного гуманітарного коридору з регіону не було.

Коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.

Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter