На Харківщині затримали двох інформаторів, які розвідували українські оборонні рубежі на кордоні з РФ

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У звільнених районах Харківської області есбівці нейтралізували групу інформаторів ФСБ. Фігурантами виявилися двоє мешканців деокупованого Вовчанська, які збирали для окупантів розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території Вовчанської громади.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Насамперед російські спецслужби цікавили відомості щодо облаштування оборонних ліній уздовж кордону з РФ та пункти тимчасової дислокації підрозділів Служби безпеки та Національної поліції. Також вони розшукували інформацію про поточну суспільно-політичну ситуацію в прикордонному регіоні, пункти видавання гуманітарної допомоги мирним мешканцям.

Розвіддані потрібні були окупантам для підготовки диверсій та здійснення ракетно-артилерійських обстрілів українських об’єктів.

За даними слідства, одним з учасників ворожої групи інформаторів є місцевий житель, який відразу після захоплення частини регіону пішов на добровільну співпрацю з росіянами. Однак виконання ворожих розвідувальних завдань він розпочав лише на початку цього року.

Згодом до підривної діяльності фігурант залучив свою знайому, яку потім вивів на прямий зв’язок з ФСБ.

Для комунікації з російською спецслужбою підозрювані використовували месенджер “Телеграм” з дотриманням заходів конспірації.

Фото: СБУ

Під час обшуків за місцями проживання підозрюваних виявили мобільні телефони, які вони використовували для листування з ФСБ.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили затриманим про підозру. Наразі їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Нагадаємо, що в березні есбівці нейтралізували розгалужену агентурну мережу ФСБ у Харківській та Донецькій областях. До складу групи входило восьмеро місцевих жителів. Відомо, що один з них використовував для прикриття статус помічника чинного народного депутата України та посвідчення журналіста.

Підозрювані збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів, а також маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажують озброєння ЗСУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter