На Харківщині запрацювала регіональна психологічна служба, яка допомагає постраждалим від російської окупації

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У березні на Харківщині почала діяти регіональна психологічна служба. Її фахівці – мобільні групи психологів та спеціалістів психосоціального супроводу, які допомагають людям, що пережили російську окупацію.

Про це повідомила перша леді Олена Зеленська.

Фото з відкритих джерел
“Обрали саме Харківську область, бо на її територіях, що перебували під окупацією, є колосальний запит на психосоціальну підтримку. Люди жили в жахливих умовах інформаційної ізоляції, часто без їжі і води. Люди не жили — виживали, втрачаючи близьких, ховаючи їх у дворах власних домівок. Можна лише уявити, що коїться з психікою, якщо ворог контролює не лише твою територію, а й тебе безпосередньо, з родиною та дітьми“, – написала вона. 

Психологічна служба працює як регіональний хаб. Її фахівці – мобільні групи психологів та спеціалістів психосоціального супроводу надають допомогу у Харкові та громадах області. 

В психології є термін – ізоляційна компресія. І місія новоствореної Харківської психологічної служби – допомогти людям, які застрягли у цьому потенційно небезпечному компресійному стані. Декомпресувати їх. Відновити. Спочатку ми відновимо людину, а далі людина відновить усе, – зазначила перша леді.

У службі кажуть, що вже отримали багато звернень. Отже, вдалий пілотний проєкт матиме перспективу розвитку й в інших регіонах.

Щоб отримати психологічну допомогу, громадяни можуть зателефонувати на гарячу лінію за одним із номерів:

  • 0680719929;
  • 0500719929;
  •  0630719929.

Нагадаємо, у цьому матеріалі ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter