На Харківщині загинув активіст, ветеран АТО, викладач КНУ імені Шевченка Денис Антіпов

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У бою з російськими окупантами під Ізюмом на Харківщині загинув лейтенант 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ, активіст, перекладач, викладач корейської мови КНУ імені Шевченка, ветеран АТО / ООС Денис Антіпов.

Про це повідомляють його друзі та волонтери в соцмережах.

Денис Антіпов. Фото із соцмереж

Волонтерка фонду підтримки “Едельвейс” Мар’яна Мацьків написала, що Денис пішов на фронт із самого початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

“9 березня 2022 року називав свої другим днем народження, бо вижив під артилерійським обстрілом на Ізюмському напрямку. Поки був у госпіталі, намагався воювати на інформаційному фронті: давав інтерв’ю іноземним ЗМІ, адже чудово володів англійською та корейською мовами, а ще готував меми на тему війни для іноземців (так, почуття гумору в нього теж на висоті). Після короткого лікування Денис знову повернувся в стрій до побратимів. Не стало Героя на тому ж Ізюмському напрямку”, – розповіла вона.

Історик, політолог та релігієзнавець Андрій Ковальов розповів, що Антіпов був принциповим активістом, боровся за українську мову та проти колоніального минулого в Україні.

“Завжди дотепний, веселий, цілеспрямований і впевнений у майбутньому. Він дуже любив Україну! Жив заради України. Я запам’ятаю його таким”,написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Активіст, киянин Олег Слабоспицький розповів, що зі знайомства з Денисом Антіповим 2006 року почалося його свідоме громадське життя.

“Обидва цікавилися повстанськими та стрілецькими піснями та вели схожі інтернет-блоги, та ще й побачили, що народжені в один день та рік. Потім були сотні акцій проти режиму Януковича, волонтерського двіжу, протестів на захист української мови, Мовний майдан, Революція гідності…” – написав він.

Денис мав багато захоплень, дуже любив небо і все, що пов’язане з авіацією, любив музику та грав на різних інструментах. Вивчав історію України, зокрема визвольних змагань, і всіма методами все своє життя поширював правду про боротьбу ОУН, УПА, Армії УНР та інших військових формувань, розповів Слабоспицький.

“Не словом, а ділом – зокрема, відвідував і підтримував ветеранів УПА. Чого тільки вартує його вагон-ресторан “Свідки П’ятого універсалу”, – згадав він.

Після закінчення магістратури КНУ Антіпов викладав корейську мову на кафедрі мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії.

З початком російсько-української війни 2014 року пішов до військкомату добровольцем стати до лав ЗСУ, хоча мав бронь як аспірант КНУ. У лютому 2015 року пішов добровольцем у 5 батальйонно-тактичну групу 81 окремої аеромобільної бригади. З червня 2015 до квітня 2016 року воював на передовій, виконуючи бойові завдання в Донецькій та Луганській області. Повернувся з війни 2016 року командиром взводу аеророзвідки свого батальйону.

З того ж року розвивав власну ветеранську справу: оформлював історичні картини, запустив магазин з виготовлення різної сувенірної продукції UA GIFTS – toys and gift store тощо. Під час епідемії коронавірусу запустив виробництво захисних щитків, які реалізовував за собівартістю.

З початком повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року Антіпов став до лав 95 окремої десантно-штурмової бригади й вирушив на фронт. 9 березня отримав численні травми під час артилерійського обстрілу біля міста Ізюм на Харківщині.

“Під час лікування для боротьби на інформаційному фронті Денис Антіпов устиг запустити сайт, щоб показати світові справжнє обличчя росіян іноземними мовами”, – розповів Слабоспицький.

11 травня близько 10-ї години офіцер управління 1 десантно-штурмового батальйону 95 окремої десантно-штурмової бригади, лейтенант Денис Антіпов героїчно загинув, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України під час оборонного бою підрозділів бригади з противником поблизу села Довгеньке Ізюмського району Харківської області внаслідок ворожого обстрілу танками та артилерією противника.

За даними “Новинарні”, Денис Антіпов народився 30 червня 1989 року в Івано-Франківську. У 2012 році закінчив Київський національний університет імені Шевченка за спеціальністю “Мова та література і переклад (корейська, англійська)”. 2008 року стажувався в Сеульському національному університеті, 2011-го – в Корейському університеті іноземних мов.

Працював викладачем на кафедрі мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії КНУ ім. Шевченка.

Брав активну участь у Революції гідності починаючи з 24 листопада 2013 року.

У лютому 2015-го пішов добровольцем у 5 батальйонно-тактичну групу 81 бригади ВДВ, де займався аеророзвідкою безпілотними літальними апаратами. Виконував бойові завдання в багатьох гарячих точках Донецької та Луганської областей – під Донецьким аеропортом, на промзоні Авдіївки, на Світлодарській Дузі.

З війни повернувся в травні 2016 року лейтенантом і командиром взводу аеророзвідки свого батальйону.

24 серпня 2016 року брав участь у параді з нагоди 25-ї річниці незалежності України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter