На Харківщині за добу російські окупанти обстріляли 27 населених пунктів: Вовчанськ майже зруйнований

Дата: 12 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Лише за добу російські війська обстріляли 27 населених пунктів Харківської області, є загиблі та постраждалі. 

Понад чотири тисячі людей евакуювали, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 12 травня 2024 року.

Евакуація цивільних з Вовчанська на Харківщині. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

За його словами, під артилерійські та мінометні обстріли потрапили Петропавлівка, Степова Новоселівка та Берестове, авіаційні удари – Вільча, Липці, Лиман, Ізбицьке, Веселе, Петрівка, Козача Лопань, Синельникове, Глибоке, Широке.

У Вовчанську внаслідок обстрілів загинула 73-річна жінка та 51-річний чоловік, у селі Глибоке – 63-річний чоловік. Семеро людей отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Станом на ранок 12 травня з Чугуївського району евакуювали 1377 місцевих жителів, 2097 – з Харківського, 29 – з Богодухівського та 570 евакуювали волонтери. Всього з небезпечних територій виїхали 4073 людей.

Евакуація цивільних з Вовчанська на Харківщині. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

Тим, хто цього потребує, надають місця тимчасового проживання. Для цього розгорнули ще майже 900 місць.

Водночас близько 70% евакуйованих мають житло, вони здебільшого залишаються у родичів та близьких.

Евакуація цивільних з Вовчанська на Харківщині. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

Евакуйованим надають гуманітарну, медичну, психологічну та юридичну допомогу. Є домовленості з “Укрзалізницею” — у разі збільшення темпів евакуації подавати додаткові потяги за окремими напрямками.

За словами патрульного Нацполіції Олексія Харківського, ситуація у місті Вовчанськ значно погіршилася: через постійні обстріли місто майже зруйноване, більшість місцевих жителів евакуювалися. 

Як пише “Радіо Свобода”, люди масово виїжджають з Вовчанська, оскільки місто вже було під російською окупацією – люди бояться повторення.

Зі свого боку Синєгубов наголосив на тому, що кількість населених пунктів, де тривають активні бойові дії, збільшилася, тому евакуація цивільного населення не припиняється. За його даними, у Вовчанську станом на 12 травня залишалося до 500 людей. 

Очільник ОВА вкотре закликав жителів берегти життя та покинути обстрілювані ворогом території. 

Цілодобово та безплатно працює телефон для бажаючих евакуюватися 0800339291.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що вранці 12 травня війська РФ скинули керовані авіабомби на житлові квартали міста Вовчанськ Харківської області. Під завалами будинку загинула жінка, ще двоє чоловіків зазнали поранень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter