На Харківщині кинули гранату на подвір’я родини активістів, що виступають проти піщаного кар’єра

Дата: 05 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У ніч на 5 лютого невідомі підірвали гранату на подвір’ї Михайла Зубкова та Наталії Шибаєвої, подружжя активістів із села Сороківка на Харківщині.

Про це вони розповіли в коментарі виданню ZMINA.

Фото пошкоджених автівок опублікував на фейсбуці інший активіст Олег Іваниченко

Інцидент трапився між першою та другою годиною ночі. Подружжя вибігло на вулицю, почувши вибух, і виявило, що дві машини на подвір’ї палають.

Поліція виявила на місці події уламки корпусу гранати РГД-5 і запал. За даними відомства, пристрій вибухнув на даху будинку. Правоохоронці почали провадження за статтею “Умисне знищення чи пошкодження майна” (частина 2 статті 194) Кримінального кодексу.

Потерпілий Михайло Зубков зазначає, що пов’язує вибух із їхньою з дружиною участю в протестах проти відкриття ще одного піщаного кар’єра поблизу Сороківки.

“Це не глобальна якась громадська діяльність, це просто відстоювання свого права на життя в гідних умовах. Тому що два роки тому підприємство “Харківнерудпром” почало розроблення піщаного кар’єра, і жити стало неможливо, бо сотні автомобілів по 50 тонн просто розносять гул страшний. Жити не можна, їздити дорогами не можна. Більш ніж сто звернень написано в різні держструктури – і нічого, одні відписки. А коли два тижні тому люди дізналися, що планують відкрити ще один кар’єр (корпорації “Криниця”. – Ред.), то почали блокувати дороги. Майже тиждень не їздили автомобілі. Тому тепер, ми вважаємо, кар’єр завдав удару у відповідь. Який із них – хай з’ясовує слідство”, – каже активіст.

Як розповів виданню ZMINA інший активіст ініціативи Сергій Мінченко, інциденту з вибухом передували погрози учасникам перекриття дороги: за певний час після початку акції приїхали невідомі чоловіки на білій “шкоді” й погрожували щось їм спалити, водночас один з них демонстративно робив фото номерних знаків автомобілів активістів.

За словами Михайла Зубкова, спочатку ці чоловіки начебто назвалися представниками “Харківнерудпрому”, але пізніше на підприємстві заперечували будь-які зв’язки зі згаданими людьми.

Протягом 2020 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 101 випадок переслідування за громадську діяльність, з них 18 стосувалися знищення або пошкодження майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter