На грузинському кордоні два тижні живуть семеро українців, яких росіяни викрали з в’язниць на Херсонщині

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Грузинські прикордонники відмовляються пропускати в країну сімох громадян України, яких російські військові викрали з колонії на Херсонщині.

Про це волонтери організації Volunteers Tbilisi розповіли виданню Meduza. 

Ілюстраційне зображення пропускного пункту Верхній Ларс. Фото: newsarmenia.am

Це не перший такий випадок. У серпні група інших українців, які в такий самий спосіб опинились у РФ, застрягли на 10 днів у буферній зоні на кордоні, звідки одного з них намагалися викрасти російські спецслужби. 

За даними волонтерів, нині лише четверо із семи чоловіків мають українські паспорти, решта – лише довідку про звільнення з колоній у Росії. Вперше перетнути кордон вони намагались 11 жовтня, але їм відмовили, посилаючись на необхідність спочатку отримати відповідь від МЗС України.  

Усі чоловіки відбували покарання в Херсоні, коли його окупували росіяни, але опинилися в РФ, коли окупанти тікали з правого берега Дніпра. Як розповів один з українців, після звільнення його та інших привезли до депортаційного центру у Волгограді, де видали постанови про заборону на в’їзд до Росії на вісім років. 

Ще один чоловік на знак протесту порізав вени. Зараз він у стабільному стані. 

“Ми всі є громадянами України та просто хочемо повернутися додому”, – цитують слова одного з чоловіків журналісти. 

Нагадаємо, що тих українських в’язнів, які опинились у Росії, катують, а винятків російські тюремники не роблять навіть щодо тяжкохворих.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter