На греблі Каховської ГЕС за тиждень до руйнування помітили авто з вибухівкою

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Українські військові 28 травня за допомогою дрона сфотографували автомобіль, що стояв на греблі Каховської ГЕС. У машини був вирізаний дах, і всередині виднілися бочки, ймовірно, з вибухівкою.

Ці знімки та коментарі кількох українських військових отримали журналісти агентства The Associated Press.

Фото: The Associated Press

У виданні зазначили, що одна з бочок могла бути під’єднана до фугасної міни. Також на знімку видно, як із середини автомобіля в бік окупованого росіянами берега тягнеться трос.

Один зі співрозмовників видання, службовець ССО, зазначив, що в цього автомобіля могла бути подвійна ціль. Конструкція  зроблена так, щоб її можна було підірвати в потрібний момент. Наприклад, коли українські військові просуватимуться греблею.

Водночас така кількість вибухівки не могла б спричинити подібний масштаб руйнувань, наголосив спецпризначенець. Проте машина могла здетонувати під час основного вибуху в машинному відділенні, посилити його та додатково зруйнувати верхню частину греблі.

Фото: The Associated Press

Українські військові в розмові з журналістами підкреслили, що наразі невідомо, чи автомобіль таки вибухнув уночі 6 червня.

Зокрема, на супутникових знімках від 16 червня видно якийсь об’єкт на залишках греблі, зазначають журналісти. Однак через завелику відстань знімання неможливо розгледіти, що саме там розташовано.

Нагадаємо, що через підрив росіянами греблі на Каховській ГЕС загинуло щонайменше 18 людей. 

Водночас кількість загиблих на окупованих росіянами територіях наразі неможливо встановити. За інформацією Центру національного спротиву, тільки в Олешках могли загинути близько 500 людей.

Попри те що Росія не допускає нікого на уражені території, міжнародна спільнота вже розпочала розслідувати цю катастрофу, заявив президент України Володимир Зеленський

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter