На фронті від російського обстрілу касетними боєприпасами загинув бойовий медик і засновник “Мегамаршу у вишиванках” Андрій Бабінський  

Дата: 10 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Захищаючи Україну, у бою з російськими військовими поблизу населеного пункту Червона Криниця Оріхівського району Запорізької області 8 серпня загинув засновник “Мегамаршу у вишиванках”, громадський діяч, старший солдат і бойовий медик 80 окремої десантно-штурмової бригади Андрій Бабінський.

Про це повідомив його близький друг, аналітик “Громадської мережі ОПОРА” Андрій Савчук на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото: з фейсбуку Андрія Бабінського

Андрій Бабінський (псевдо “Медик”) народився 20 лютого 1991 року у містечку Сокиряни Чернівецької області. У 2007 році закінчив місцеву гімназію та вступив на навчання до Національного авіаційного університету у Києві.

Восени 2008 року започаткував ходу в національному одязі “Мегамарш у вишиванках”. Учасники мегамаршу традиційно двічі на рік збираються у вишиванках та вирушають у ходу вулицями міст. З невеликої у 2008 році події, акція перетворилась в багатотисячний міжнародний захід з унікальною культурною програмою, конкурсами та концертами. 

Також Бабінський був одним із популяризаторів гри “Криївка” – патріотичної альтернативи “Мафії”, був співорганізатором низки культурно-мистецьких подій Києва: концертів, фестивалів, лекторіїв, кінопоказів, етновечірок та квартирників, де гуртувалась патріотична молодь.

У 2013–2014 роках з перших днів протестів був активним учасником Революції гідності.

Після закінчення університету розвивав українську науку та протягом 2013–2017 років працював молодшим науковим співробітником Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України, де, зокрема, досліджував протипухлинну дію вітаміну Е.

У 2019–2020 роках працював за кордоном у Данії у сфері агробізнесу. Згодом повернувся в Україну та займався приватним підприємництвом.

Бабінський загинув внаслідок російського артилерійського обстрілу касетними боєприпасами.

“З початку повномасштабного російського вторгнення Андрій захищав Україну у складі 97 батальйону 107 бригади Сил територіальної оборони, де здобув фах бойового медика. Воював на Харківщині та під Бахмутом. Влітку 2023 року перевівся до 80 ОДШБр, брав участь в українському контрнаступі на Запорізькому напрямку. Мріяв звільнити Крим”, – написав Андрій Савчук про свого друга.

За словами Савчука, Бабінський був непересічною талановитою особистістю.

“Надійний друг, завжди дотепний, щирий, кмітливий, легкий на підйом, цілеспрямований. Андрій дуже любив та розумівся на аудіовізуальному мистецтві, особливо музиці. Дуже гарно співав, грав на музичних інструментах, фотографував на плівку. А ще неперевершено куховарив та був прекрасним оповідачем”, – згадує він.

Прощання із захисником відбуватиметься 11 серпня 2023 року у його рідних Сокирянах Чернівецької області о 9:00.

Підтримати рідних Андрія можна тут: https://send.monobank.ua/jar/9i7aDEAcSG

Банківська карта 5375 4112 0774 0858

Раніше, захищаючи Україну від російського вторгнення, загинув випускник Львівського національного університету імені Івана Франка та вихованець львівського “Пласту” Микола Шаравара.

Нагадаємо, вихованець “Пласту” та військовослужбовець з позивним “Депутат” Володимир Петрук зазнав смертельного поранення під час виконання бойового завдання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter