На Донбасі та в Криму відбувалися воєнні злочини та злочини проти людяності – Офіс прокурора МКС ООН

Дата: 20 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях в Криму та на Донбасі відбувалися умисні вбивства, катування, посягання на людську гідність та інші злочини – про це йдеться у черговому щорічному Звіті щодо результатів попереднього розслідування, яке опублікував Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Повідомляється на сайті Офісу Генерального прокурора України.

У звіті зазначається, що Прокурор МКС завершив попереднє вивчення ситуації в Україні в рамках збройного конфлікту та вважає, що “критерії для відкриття розслідування дотримані в частині предметної юрисдикції, прийнятності та інтересів правосуддя”. Надалі рішення про відкриття повноцінного розслідування ухвалюватиме Палата попереднього провадження після консультацій нинішнього Прокурора МКС Фату Бенсуди, чиї повноваження завершуються влітку 2021 року, з новим Прокурором суду.

Крім цього, у звіті міститься оцінка подій, що відбуваються в Україні з 2014 року. Так, наголошується, що територія Кримського півострову перебуває під ефективним контролем РФ з 18 березня 2014 року, коли було оголошено про приєднання Криму до її складу. А міжнародний збройний конфлікт у Криму триває з 26 лютого 2014 року. У звіті детально перераховані вчинені в Криму види військових злочинів, які суд має намір розслідувати. Міжнародні слідчі кваліфікували ситуацію на півострові як “стан окупації” і “міжнародний збройний конфлікт”. У звіті перераховуються злочини, вчинені Росією проти кримчан. Серед них зафіксовані тортури, викрадення, вбивства, арешти та інші кричущі випадки порушення прав людини російськими окупантами.

Щодо подій на Донбасі, то розглядаються різні можливі правові кваліфікації збройного конфлікту. Крім вбивств і тортур, у звіті йдеться і про такі військові злочини, як жорстоке поводження, умисні напади на цивільних осіб та об’єкти, ураження об’єктів, що охороняються, сексуальне насильство. Також у звіті наголошується, що Офіс Прокурора МКС розраховує на подальшу конструктивну взаємодію з урядом України, одночасно з цим констатуючи відсутність співпраці з боку Кремля. 

Ці звіти щорічні і постійно доповнюються новими даними, які направляються в МКС українським урядом. Усі перераховані порушення, а також десятки нових, і будуть розслідуватися в Міжнародному кримінальному суді.

Нагадаємо, за словами заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова, ратифікація Римського статуту дозволить Україні стати повноправним учасником процесу в усіх структурах Міжнародного кримінального суду. А також прискорить розслідування правопорушень та притягнення до відповідальності винних у злочинах в окупованому Криму та на Донбасі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter