На деокупованій Херсонщині виявили вже десяту катівню, де росіяни знущалися з цивільних

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
В адміністративній будівлі суду однієї з громад поблизу Херсона українські правоохоронці виявили ще одну катівню, де російські військовослужбовці незаконно утримували та піддавали тортурам людей.
 
Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.
 

“Прокурори Херсонської обласної прокуратури спільно з поліцейськими та експертами провели огляд адмінбудівлі суду в одній з громад поблизу Херсона. Під час окупації там дислокувалися військові РФ”, – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, росіяни захопили будівлю районного суду та використовували її як штаб. За попередньою інформацією, у камерах тримання підсудних окупанти незаконно утримували цивільних з проукраїнською позицією.

Під час проведення слідчих дій правоохоронці виявили та вилучили низку речових доказів. Серед них списки з прізвищами 112 громадян, яких могли утримувати в цій будівлі й до яких могли застосовувати фізичний та психологічний тиск.

Наразі правоохоронці встановлюють усіх потерпілих від дій російських окупантів.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури триває досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), ця стаття карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Нагадаємо, на початку грудня двох російських військовослужбовців, які катували, а потім обікрали цивільних на Київщині, засудили до 12 років позбавлення волі. Їх визнали винними в порушенні законів і звичаїв війни.

Раніше ZMINA повідомляла, що станом на кінець листопада на деокупованих територіях Херсонської області ворог облаштував щонайменше дев’ять катівень. Крім того, на звільненій території знайдено понад 400 тіл убитих окупантами цивільних.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter