На Черкащині ймовірна агентка ФСБ РФ намагалася влаштуватися до органу місцевого самоврядування, її затримали

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Черкаській області правоохоронці викрили ще одну агентку ФСБ. За вказівкою росіян жінка збирала інформацію про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, підозрювана виїжджала на місцевість та вивчала ситуацію навколо українських військових частин. Отримані відомості передавала окупантам через закритий чат у месенджері у вигляді координат і детального опису об’єктів.

Крім цього, жінка поширювала в забороненій в Україні соцмережі “Вконтакте” фейки про війну в Україні та виправдовувала дії загарбників.

Як зазначає СБУ, згодом російська агентка отримала ще одне вороже завдання – влаштуватися до місцевого органу самоврядування для ведення розвідувально-підривної діяльності “всередині” установи.

У разі отримання посади вона мала б збирати дані про технічний стан та функціонування об’єктів критичної інфраструктури регіону.

Однак реалізувати цей план їй так і не вдалося, оскільки її затримали співробітники СБУ.

За даними слідства, затримана – місцева жителька, яку російська спецслужба дистанційно залучила до негласної співпраці на початку 2023 року. За успішне виконання завдань їй обіцяли високу грошову винагороду.

Під час обшуку за місцем проживання фігурантки правоохоронці виявили мобільний телефон, який вона використовувала для листування з представником ФСБ.

Фото: Служба безпеки України

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Затриманій обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. 

Нагадаємо, що на Черкащині в січні безпосередньо під час передання місця дислокації систем ППО представникам ФСБ РФ затримали місцевого мешканця. Завербованим виявився працівник медичної установи. За звинуваченням у держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану, підозрюваному загрожує до 15 років за ґратами або довічне з конфіскацією майна. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter