На будівництво водогону у Миколаєві залучать гроші донорів

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

До фінансування проєкту водогону, що забезпечить питною водою Миколаїв, залучать донорські кошти. 

Про це розповіли в уряді. 

Очільник уряду Денис Шмигаль приїхав до Миколаєва, щоб ознайомитись з планом будівництва. Фото: уряд

Понад два роки тому російські війська підірвали водопровід, що забезпечував питною водою Миколаїв. За цей час містяни вже збирали воду з джерел та річок, потім у мережу пустили солону воду з лиману, а нині тисячі мешканців отримують технічну воду з річки Інгулець. Для безперервного постачання технічної води уряд  лише цього року виділив загалом 384 мільйонів гривень. 

Довгостроковим розв’язанням проблеми з водою у Миколаєві називають будівництво водозабору з річки Південний Буг та магістрального водогону до міста.У медіа раніше звертали увагу, що зробити це можна у точці 40 кілометрів вище за течією або 51 кілометр. 

Орієнтовна вартість проєкту близько 8,8 мільярда гривень. Нині є попередні домовленості з партнерами, зокрема з Європейським інвестиційним банком про залучення донорських коштів на будівництво.

Нагадаємо, що цього року завершили будівництво магістрального водогону, який допоможе долати наслідки російського теракту на Каховській ГЕС. 

Унаслідок підриву фактично зникло Каховське водосховище – одне із шести великих водосховищ у каскаді Дніпра. У водоймі, яку через велику довжину та ширину називали “морем”, містилося 18 кубічних кілометрів води, від яких залежали зрошення в регіоні, доступ до питної води цивільних й охолодження Запорізької АЕС. 

Фотографія обкладинки: вікімапія  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter