На актора “Тюремної пісні”, яку поставили на Банковій, склали протокол за лайку в сценарії

Дата: 01 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Учасники протесту “Весна на граніті”, який до 31 травня тривав під стінами Офісу президента в Києві, поставили поему “Тюремна пісня” української письменниці Олени Герасим’юк. Після закінчення вистави на одного з акторів поліцейські склали адміністративний протокол за статтею про дрібне хуліганство, мотивуючи це тим, що його репліка містила інвективну лексику.  

Це все активісти транслювали у фейсбуці.

Фото з фейсбук-сторінки Олени Герасим’юк

Як розповіла виданню ZMINA авторка твору Олена Герасим’юк, присутня під час його виконання на Банковій, протокол виписали громадському активістові Роману Гардашуку.

Після того як ми поговорили з глядачами й сказали завершальні слова, поліція підійшла до Романа, який грав роль російського військового у виставі, і почала вимагати його документи для складення адмінпротоколу за нецензурну лексику. Репліка, за яку на нього виписали адмінпротокол, була в сценарії і звучала на репетиціях на сходах під Офісом президента щодня по кілька разів упродовж двох тижнів. Але питання в поліцейських виникли лише під час вистави“, ­– зазначила вона.

Як видно на записі у фейсбуці, глядачі заступилися за актора, почавши заново декламувати репліку, про яку йдеться, та пропонуючи притягнути себе до відповідальності за лихослів’я.

За словами Герасим’юк, більше протоколів поліція, однак, не складала. Водночас, як зауважила авторка, під час вистави акторам також чинили перешкоди. Зокрема, йдеться про фінальну сцену, коли на головну героїню виливають відро штучної крові.

Учасники події розповіли мені, що вранці перед виставою поліція дозволила використовувати весь реквізит, який правоохоронці перевірили на безпечність. Але потім поліція почала висувати умови проведення заходу. Перед самим початком вистави поліцейські почали вимагати прибрати з реквізиту штучну кров, мотивуючи це тим, що вона не відмиється від граніту. Люди одразу ж провели експеримент: вилили трохи рідини на граніт і відтерли її серветками та водою. Слідів не залишилось, але поліцію це не переконало. На мою особисту думку, завдання поліції полягало в тому, щоб не допустити “кривавої картини” на тлі Офісу президента. Згодом поліція дозволила використати штучну кров біля стічної канави, щоб рідина не потрапила на граніт. Учасники на це погодились. Але наприкінці вистави кілька силовиків оточили відро зі штучною кров’ю і відштовхували глядачів і акторів від цього реквізиту. Учасникам вдалося відібрати відро в силовиків – і закінчити перфоманс“, – розповіла письменниця.

Дата судового засідання, на якому розглядатимуть протокол, за її словами, наразі невідома.

Поему “Тюремна пісня” Олени Герасим’юк неодноразово ставили на сцені. Зокрема, у квітні 2016-го її мали змогу побачити гості “Книжкового арсеналу” в Києві за участю авторки. Тоді для постановки спеціально облаштували один з підвалів будівлі Мистецького арсеналу, де відбувалася книжкова виставка. На 2020 рік анонсувався вихід однойменної збірки віршів.

Раніше “Центр громадянських свобод”, УМДПЛ та ZMINA оприлюднили заяву, у якій засудили вибірковий тиск на учасників акції “Весна на граніті” та інші мирні зібрання у зв’язку з карантином.     

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter