На 36-й день протестів у Мінську затримали 400 людей

Дата: 14 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Під час акцій протесту 13 вересня в Мінську силовики затримали понад 400 людей. 

Про це повідомила прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова.

13 вересня акції протесту незгодних з результатами виборів білорусів відбулися в різних районах Мінська. За оцінками журналістів, на вулиці цього дня вийшло від 100 до 150 тис. осіб. Мітингувальники пройшли маршем до населеного пункту Дрозди, де розташовані резиденції Олександра Лукашенка та інших високопосадовців. Частина мітингувальників дійшла також до будинку голови ЦВК Лідії Єромошиної. 

Під час розгону акції, за інформацією журналістів та очевидців, силовики використовували світлошумові гранати, однак офіційно в МВС країни цю інформацію спростовують. Також під час акції в мережі з’явилося відео, на якому чоловік у чорній формі стріляє в повітря, щоб налякати демонстрантів.

13 вересня акції протесту відбулися не тільки в столиці Білорусі, але й у регіонах. Там силовики також розганяли демонстрантів. Так, у Бресті проти людей використали водомети, у Гродно – перцевий газ, а в Жодіно працівник міліції вдарив в обличчя жінку. За даними правозахисного центру “Весна”, у регіонах силовики затримали не менш ніж 28 осіб, зокрема двох журналістів. 

Нагадаємо, що протести в Білорусі продовжуються вже 36 днів. Демонстранти закликають Олександра Лукашенка піти у відставку, адже не згодні з офіційними результатами виборів президента, що відбулися в країні ще на початку серпня. 

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників білоруських протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter