МЗС вимагає допустити консула до утримуваних в Росії українців

Дата: 15 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Рішучий протест висловило Міністерство закордонних справ України через недопуск консула до утримуваних у Росії українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Незважаючи на отримані ще у листопаді минулого року від міністерства закордонних справ Росії запевнення, що органами слідства буде забезпечено відвідання арештованих консульськими посадовими особами України, російські компетентні органи перешкоджають проведенню зустрічей із ув’язненими громадянами України“, – йдеться у заяві відомства. 

МЗС зауважує, що Росія проігнорувала понад 20 звернень з цього приводу.

Зазначене є грубим порушенням російською стороною як прав громадян України, так і права консульських посадових осіб України на доступ до затриманих громадян своєї держави, передбаченого статтею 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією від 15 січня 1993 року“, – йдеться в повідомленні МЗС. 

Напередодні російський адвокат Ілля Новіков написав на своїй facebook-сторінці, що Миколи Карпюка може вже не бути серед живих.

14 місяців з моменту затримання до нього не пускають консула. Увесь цей час йде листування з російськими МЗС і Слідчим комітетом (СК). МЗС каже “приїжджайте, перешкод немає, узгодьте дату зі СК”. СК – “зараз неможливо, йдуть слідчі дії”. Повернемося до питання після 1 травня…”, потім кажуть – після 10 травня, потім – після 30 травня“, – написав Ілля Новіков. 

Миколу Карпюка в рамках справи про бойові дії в Чечні затримали 21 березня 2014 року, Станіслава Клиха – 11 серпня 2014 року. 

Близькі затриманих не знають, де саме їх утримують. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter