МЗС нагадує, що росіяни вже другий рік в’їжджають за закордонними паспортами

Дата: 07 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

У Міністерстві закордонних справ України нагадують, що впродовж останніх 2,5 років за підтримки цього відомства уряд посилив контроль за громадянами Росії, які в’їжджають на територію України.

Про це в ефірі “Радіо Свобода” сказав заступник директора департаменту консульської служби, начальник управління консульського обслуговування МЗС України Олександр Гаман.

“У березні 2015 року МЗС розробило для уряду проект постанови, яким держава зупинила низку положень безвізової угоди з Росією. Станом на сьогодні громадянин Росії може в’їхати в Україну лише на підставі закордонного паспорта. Це не є внутрішній паспорт, що не зчитується і Державна прикордонна служба мусить вручну опрацьовувати дані, що їх надає громадянин Росії”, – розповів Гаман.

Крім того, за словами представника МЗС, були внесені зміни й до порядку перетинання кордону жителями прилеглих областей.

“Ми розуміємо, що, мабуть, понад половина тих, хто перетинає кордон в обидві сторони, – це такі громадяни (жителі прикордонних регіонів – ред.). Ми зупинили дію деяких положень угоди щодо можливості поїздок за внутрішніми паспортами громадян Росії в Україну і фактично припинили дію місцевих пунктів пропуску. Станом на сьогодні громадянин Росії може в’їжджати виключно через міжнародний або міждержавний пункт пропуску, який оснащений хорошим обладнанням, і прикордонна служба має можливість контролювати в’їзд таких громадян”, – наголосив він.

При цьому представник МЗС додав, що питання можливого запровадження візового режиму для громадян Росії опрацьовується на предмет ризиків і “виникло не сьогодні”.

Нагадаємо, востаннє питання впровадження віз для громадян РФ актуалізувалося після затримання в РФ журналіста Романа Сущенка, якого ФСБ звинувачує в шпигунстві.

На думку спікера парламенту Андрія Парубія, окрім віз, потрібно також запровадити нові санкції.

Питання запровадження візового режиму мали розглядати на засіданні Верховної Ради 6 жовтня, але депутати через суперечки  так і не розглянули це питання.

Запровадження візового режиму може спричинити соціально-політичну кризу через заробітчан, які перебувають в РФ, попереджає директор Центру суспільних відносин Євген Магда. Він нагадав, що за різними оцінками, таких людей у Росії — близько 4 мільйонів.

Крім того, запровадження візового режиму може зробити неможливими поїздки на материк українців, які мешкають у Криму.

“Громадянам України, які знаходяться на території окупованого Криму, потрібно буде оформлювати російські паспорти, щоб отримати візу”, — зазначив громадський активіст та звільнений політв’язень Кремля Геннадій Афанасьєв.

Голова кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров вважає, що “треба впроваджувати візовий режим, але ретельно прорахувати всі наслідки для наших громадян, які живуть на окупованих територіях”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter