МЗС закликає країни тиснути на Росію для виконання наказу Суду ООН щодо Меджлісу

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

МЗС України в четверту річницю заборони російською окупаційною адміністрацією діяльності Меджлісу кримськотатарського народу закликає світову спільноту продовжувати чинити тиск на Росію та посилювати санкції.

Про це йдеться в оприлюдненій у неділю заяві зовнішньополітичного відомства. 

МЗС нагадало, що Міжнародний суд ООН 19 квітня 2017 року своїм наказом серед іншого зобов’язав Росію “утриматися від вжиття чи підтримання обмежень стосовно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включно з  Меджлісом.

Росія свідомо ігнорує цей припис наказу Суду ООН уже протягом трьох років, нагадують у міністерстві. Питання невиконання Росією наказу розглядатиметься Міжнародним судом ООН уже під час розгляду справи по суті, зазначили у відомстві.

“У зв’язку з цим закликаємо світову спільноту продовжувати чинити тиск щодо Росії та посилювати санкції, щоб забезпечити виконання наказу Міжнародного суду ООН та припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму”, – заявили в міністерстві. 

У МЗС України нагадують, що забороною Меджлісу Росія порушила фундаментальні норми права, включно з Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенцією Ради Європи про захист прав людини й основоположних свобод, а також правом корінного народу України, Криму на представництво і самоврядування, яке передбачено Декларацією про права корінних народів ООН.

Окрім цього, відомство повідомило, що наразі в межах репресій, що тривають проти незгодних, близько 120 громадян України, більшість з яких є кримськими татарами, незаконно утримуються або засуджені Росією з політичних мотивів на території РФ та тимчасово окупованого Криму.

Протягом останніх пів року окупаційна адміністрація масово оголошує попередження про неприпустимість порушення “закону про мітинги та зібрання” членам Меджлісу кримськотатарського народу, активістам кримськотатарського національного руху, зокрема Еміне Авамілевій, Абдурешиту Джеппарову та іншим активістам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter