МЗС України відповіло на заяву посла Франції про пріоритетність Донбасу над Кримом

Дата: 09 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Питання тимчасово окупованого Криму і Донбасу не мають бути взаємозаперечними або мати черговість розв’язання. МЗС України продовжить роботу в обох напрямах.

Про це “Крим.Реалії” повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, коментуючи заяву посла Франції в Україні Етьєна де Понсена про те, що стосовно деокупації Криму Париж “відкритий до всіх пропозицій”, проте насамперед потрібно закінчити війну на Донбасі.

Еміне Джеппар

“І окупований Донбас, і окупований Крим є авторством одного злочинця. Логіка, якою керується посол Франції в Україні, якому я дуже вдячна за швидку реакцію стосовно недавнього візиту “політичних гастролерів” на чолі з Т. Маріані до Криму, неможлива для українського суспільства і держави, для яких Крим і Донбас – як Ельзас і Лотарингія для Франції з точки зору територіальної цілісності й важливості обох регіонів”, – повідомила Джеппар.

За її словами, “кожна жертва обстрілу агресора на Донбасі, кожен ув’язнений або підданий тортурам російською окупаційною владою українець у Криму – пріоритетна проблема” для уряду і дипломатії.

Вона наголосила, що українське МЗС очікує на активну підтримку та консолідовану позицію від міжнародних партнерів, які керуються міжнародним правом і “принципово іншим ціннісним виміром в оцінках подій 2014 року, ніж Росія, яка досі розповідає про “нас там немає” і “возз’єднання з рідною гаванню”.

Як відомо, раніше посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив: “Наразі ми хотіли б надати пріоритет Донбасу. Тому що там відбуваються певні процеси, там не дотримуються перемир’я, там з’являються жертви, про що я вже говорив раніше. Тобто спочатку Донбас, а Крим буде потім”.

Нагадаємо, 7 липня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Представництво президента України в Автономній Республіці Крим представили документ, що окреслює єдиний підхід державної політики щодо тимчасово окупованого Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter