МЗС нагадало про політв’язнів, які зустрічають Різдво в російській в’язниці

Дата: 06 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародне співтовариство продовжувати тиск на Росію для звільнення українських політв’язнів, яких незаконно продовжують тримати за ґратами в РФ. 

Про це повідомили на сторінці відомства у фейсбуці

У відео, яке опублікували на сторінці МЗС, звільнені політв’язні розповіли про те, як Росія роками тримала їх в ув’язненні. Свої історії, зокрема, розповіли Володимир Балух, Артур Панов, Роман Сущенко, Микола Карпюк та інші. 

“Близько 100 громадян України, які незаконно ув’язнені в Росії, “відзначають” різдвяні свята у в’язниці. Знову. ️Деякі українські політв’язні були звільнені та повернуті додому до своїх родин та друзів, але вони не могли бачити коханих роками та “святкували” багато свят у в’язницях. Враховуючи це, наша новорічна резолюція – зробити все можливе, щоб повернути наших людей додому, і ми дійсно потребуємо вашої підтримки!” – написали на сторінці МЗС. 

Як відомо, за даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 87 українців. Серед них Володимир Дудка та Олексій Бессарабов і Володимира Дудку та Олексія Бессарабова в Криму засудили до 14 років колонії суворого режиму. Російські силовики звинуватили їх у підготуванні диверсій у Криму та в зберіганні вибухівки. На додаток до тюремного строку обом фігурантам справи “українських диверсантів” також дали великі штрафи.Олександр Шумков і Про зникнення Олександра Шумкова стало відомо в серпні 2017 року. Офіційно російські силовики затримали його у вересні того ж року. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”.Валентин Вигівський і Валентина Вигівського російські силовики затримали у вересні 2014 року в Сімферополі. Хлопця звинуватили в шпигунстві та згодом засудили до 11 років колонії суворого режиму. До моменту оголошення вироку про зміст звинувачень нікому не було відомо. Валентин розповідав, що під час затримання силовики роздягали його і били, надівши йому на голову мішок., кримські татари, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір” і “Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія. Мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими., та десятки інших людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter