МЗС ініціює платформу для координації міжнародних дій зі звільнення політв’язнів

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У Міністерстві закордонних справ запускають платформу з координації міжнародних дій задля звільнення українських політв’язнів.

Про це йдеться на сторінці відомства. 

В МЗС пояснили, що на тлі нових затримань, вироків та намагань Росії зловживати інструментарієм і форматами інституцій ООН для легітимізації спроби анексії Криму Київ вважає за необхідне дати новий імпульс міжнародним зусиллям, спрямованим на звільнення незаконно утримуваних РФ з політичних мотивів громадян України.

“Проблематика політв’язнів має залишатися серед пріоритетних питань порядку денного в нашому діалозі з іноземними партнерами, а міжнародний тиск на РФ з метою їхнього якнайшвидшого звільнення – посилюватися. З цією метою МЗС ініціює запуск Платформи з координації міжнародних зусиль для звільнення незаконно утримуваних РФ з політичних мотивів громадян України”, йдеться в повідомленні МЗС.

Дипломатичне відомство зауважує, що учасниками платформи мають бути представники органів державної влади, до компетенції яких належить діяльність із надання допомоги, захисту прав та звільнення незаконно утримуваних громадян, а також представники неурядових правозахисних організацій, об’єднань родичів політв’язнів та Меджлісу кримськотатарського народу.

У МЗС пояснили, що платформа не підмінятиме діяльності інших органів державної влади.

“Це майданчик для обговорення та погодження дій, результатом яких має стати посилення міжнародного тиску на РФ з метою звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо,  21 травня під Офісом президента відбулась акція “Пане президенте, поговоріть з нами”. Її учасники, рідні незаконно утримуваних Росією громадян України, заявили, що ніхто з Офісу президента не спілкується з ними про плани обміну, та вказали на низку проблем, які переживають рідні. Представники президента до родичів бранців Кремля не вийшли. 

За даними українських правозахисних організацій, щонайменше 92 громадян України є політичними в’язнями в РФ та окупованому нею Криму. Із них 80 – це кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter