Митрополита і секретаря УПЦ МП з Житомирщини підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці зібрали доказову базу на керівника і секретаря Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ МП, що на Житомирщині, і повідомили їм про підозру у порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Як зазначає видання “Українська правда”, йдеться про митрополита Віссаріона (Василя Стретовича).

Так, впродовж декількох років митрополит готував тексти агітаційних листівок і брошур, у яких ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них.

Загальний тираж цих матеріалів сягав майже 50 тисяч примірників, які секретар єпархії – рідний брат митрополита – розповсюджував серед священників та вірян релігійної громади.

Правоохоронці вилучили пропагандистську продукцію під час безпекових заходів на Житомирщині навесні 2022 року. Експертиза підтвердила наявність у виявлених текстах висловлювань, що розпалюють релігійну ненависть.

На підставі цього обом чоловікам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до 5 років позбавлення волі.

Крім того, під час обшуків на території сусідньої Житомирської єпархії УПЦ МП, поліцейські та СБУ викрили “ближнє коло” місцевого архієрея на махінаціях із пожертвами вірян. За даними слідства, гроші, які парафіяни збирали на ліквідацію наслідків пожежі в єпархіальному управлінні в січні 2022 року, фігуранти витратили на власні потреби. Йдеться про суму у розмірі понад 1 мільйон гривень.

Наразі триває розслідування за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. 

Нагадаємо, що настоятелю Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП оголосили про підозру в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. Йдеться про Михайла Жара, більш відомого як митрополит Лонгин.

Священнослужитель відомий чималою кількістю медійних скандалів, зокрема ще на початку 2000-х самовільно викопав тіло брата на кладовищі й перепоховав на території свого монастиря, відкрито називав представників української влади “слугами сатани” та “проклятими”, УПЦ – “церквою антихриста”, а також казав, що причастя є кращим за вакцину проти коронавірусу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter