Минулого року на гарячу лінію безоплатної правової допомоги надійшло понад 275 тисяч дзвінків

Дата: 30 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги по консультацію звернулися понад 275 тисяч разів.

Про це йдеться в річному звіті системи БПД. 

У лютому 2020-го до єдиного контактного центру системи БПД надійшло понад 28 тисяч звернень, однак уже в березні їхня кількість збільшилася до майже 32 тисяч. Водночас рекорд зафіксували в липні, коли по допомогу звернулися майже 53 тисячі людей. У середньому 2020 року щомісяця на гарячу лінію надходило 35–45 тисяч дзвінків.

“Оскільки потреба в правовій інформації значно зросла, були запроваджені додаткові сервіси для консультування людей. Зокрема, розроблений мобільний застосунок “Безоплатна правова допомога”, отриманий від ПРООН застосунок “Твоє право”, запроваджені чати в Telegram та Viber з автоматизованим сервісом опрацювання всіх звернень”, – розповів в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Минулий рік, як наголошують у БПД, став роком радикальних змін у сфері надання правових послуг, адже доступність допомоги набула ще більшої актуальності в часи пандемії. За рік фахівці понад 146 тисяч разів представляли інтереси українців у судах. Ще в понад 510 тисячах випадків вони надавали консультації і роз’яснення з правових питань, допомагали складати заяви, скарги тощо.

У 2019 році в Україні запустили безкоштовний онлайн-ресурс WikiLegalAid – платформу, що працює за принципом вікіпедії, де кожен охочий може отримати правову консультацію. Наразі в базі платформи є понад 1,9 тисячі правових консультацій, а її сторінки за 2020 рік переглянули понад 5,6 мільйона разів, що майже втричі більше, ніж попереднього року.

Регіональні центри з надання вторинної правової допомоги за минулий рік видали 87,3 тисячі доручень про призначення державного адвоката для захисту затриманих, а також підозрюваних та обвинувачених у кримінальних процесах. Водночас лише 5,4% клієнтів відмовилися від такої допомоги.

У доробку адвокатів, які співпрацюють із системою БПД, у 2020 році були 156 випадків ухвалення виправдувального вироку або скасування обвинувального вироку та закриття провадження апеляційним чи касаційним судом. Ще в 115 випадках адвокати домоглися закриття проваджень, у яких був відсутній склад злочину або бракувало доказів для доведення провини особи.

Місцеві центри ухвалили також понад 58,8 тисячі рішень про надання вторинної правової допомоги клієнтам у цивільних та адміністративних справах. У 47% випадків у цивільних та адміністративних справах допомогу надали адвокати, а у 53% – юристи, які працюють у системі БПД.

“Кількість звернень за БВПД зменшилася. І це пов’язане з кількома чинниками. У тому числі – неможливість вирішення деяких справ у судовий спосіб під час карантину. Крім того, ми надаємо дуже якісну первинну правову допомогу, і достатньо велика кількість справ вирішується в позасудовий спосіб”, – каже Баранов.

Нагадаємо, що за 10 місяців минулого року до системи безоплатної правової допомоги звернулися 940 постраждалих від домашнього насильства, яким був потрібен захист або представництво в суді. За 2019 рік таких звернень було 790.

Влітку 2020-го Мін’юст презентував мобільний додаток із безоплатної правової допомоги. 

Раніше ZMINA розповідала про те, як в Україні з’явилась система безоплатної правової допомоги та в чому полягає її унікальність.

Фотографія обкладинки: Почаївська міська рада 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter