“Ми хотіли показати світу, що життя продовжується”: у Чернігові випускники відзняли пам’ятний альбом на руїнах міста

Дата: 11 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Чернігові випускники з трьох класів відзняли пам’ятні альбоми на тлі руїн міста, які лишились після російських бомбардувань. 

Про це повідомляє “Суспільне”. 

Фото: Станіслав Сеник

Ідея зробити випускний фотоальбом у такому стилі прийшла фотографу з Івано-Франківська Станіславу Сенику. Ще до початку повномасштабного вторгнення він почав працювати зі школярами з одного із закладів неподалік Чернігова. Однак вони на пропозицію Сеника не погодились, а тому він почав шукати однодумці у соцмережах та через знайомих. 

“Я писав різним людям рандомно, пропонував всім, кого знав, кого не знав, рекламувати просив, і знайшлись три класи, які погодились. Ми з ними зробили зйомки. І кожен клас називав різні місця, вони так включилися в процес, адже я не знав ніяких локацій”, – розповідає Станіслав. 

Фото: Станіслав Сеник
Фото: Станіслав Сеник

Фотограф зізнається, що створення випускного альбому на руїнах міста було для нього своєрідним викликом:

“Коли я фотографую випускний альбом, я уявляю, що він буде важливим і через 10 років. Навіть його важливість буде більше через роки. З часом, років через 5-6, у цих дітей народяться свої діти. Через деякий час те, що зараз відбувається, забудеться. Люди, які цього не бачили, будуть питати в нас, що відбувалося і як це була, як ми питали в дідусів і батьків. Однак в час наших бабусь і дідусів не було фото і відео. Якби мені бабуся показала альбом, коли, наприклад, був Голодомор, я б по-іншому це сприймав”.

Фото: Станіслав Сеник
Фото: Станіслав Сеник

Одна з випускниць на ім’я Катерина, яка брала участь у зніманні, розповіла, що хоча війна фактично і вкрала у школярів свято, але не життя, й саме це вони хотіли показати. 

“У нас вкрали свято, вкрали дитинство. І ми хотіли показати світу, що життя продовжується, незалежно від умов”, – каже дівчина. 

Від початку повномасштабного російського вторгнення, за даними Офісу генерального прокурора, в Україні внаслідок обстрілів пошкоджено вже 1971 заклад освіти, а 194 з них зруйновано повністю. Десятки тисяч українських учнів стали переселенцями.

Нагадаємо, що нещодавно випускники однієї з харківських шкіл станцювали вальс на руїнах своєї школи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter