“Ми хотіли б одружитись у церкві”: християни Англії обговорюють питання вінчання одностатевих пар

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У вівторок, 17 січня, єпископи Ради Європи зустрінуться в Лондоні, щоб обговорити та проголосувати за пропозицію щодо вінчання одностатевих пар у церкві, яка буде винесена на синод у лютому 2023 року. 

Про це пише видання “The Guardian”.

Джейн Грін та Маріон Клаттербак. Фото: The Guardian

Варіанти розгляду цього питання починаються зі статус-кво: мовляв, Біблія проголошує шлюб союзом чоловіка та жінки. З іншого боку, одностатеві шлюби в церкві нарівні з гетеросексуальними шлюбами також малоймовірні.

Між цими двома аргументами перебуває “застереження про совість” для духовенства, що дозволяє тим, хто хоче одружувати одностатеві пари, робити це, а тим, хто проти, відмовлятися – як це відбувається з розлученими людьми, які бажають одружитися. 

Інший варіант – дозволити духовенству благословляти цивільні шлюби одностатевих пар. Або єпископи могли б порекомендувати “церкву в церкві”, дозволяючи духовенству і парафіям, які виступають проти одностатевих шлюбів, перебувати під наглядом єпископів, які поділяють їхню позицію, як це відбувається з жінками-священниками.

Крім того, залишається також питання про те, чи скасує це заборону на шлюб духовенства з одностатевими партнерами.

Одними з тих, хто хотів би обвінчатися в церкві, є Джейн Грін та преподобна Маріон Клаттербак, які перебувають у стосунках уже 23 роки. Так, 66-річна Клаттербак була однією з перших жінок-священників у 1990-х роках. 69-річна Грін працювала в церковному парламенті, Генеральному синоді, і нині вона є церковною уповноваженою.

Попри довгу і самовіддану службу партнерок у Раді Європи пара отримала відмову в найзаповітнішому бажанні – вінчанні в церкві.

2002 року вони дали одна одній клятви на церемонії, організованій квакерами (учасниками протестантського християнського руху). У 2006 році пара почала жити в цивільному партнерстві. У 2013 році парламент легалізував одностатеві шлюби, але Рада Європи наполегливо відмовляє в укладенні одностатевих шлюбів у церкві й відмовляє духовенству в дозволі на церемонію одруження з особою тієї самої статі.

“Ми б хотіли одружитися в церкві й дати свої обіцянки Богу. Маріон усе своє життя присвятила Раді Європи, а я багато працювала для церкви. Але вона не дозволяє нам це зробити, і я дуже серджуся на це”, – зазначила Грін.

Примітно, що єпископи та духовенство більш схильні до підтримки одностатевих пар. Деякі священнослужителі вже знаходять способи обійти офіційну ортодоксальність Англіканської церкви щодо одностатевих шлюбів, непомітно проводячи служби, які близькі до вінчання, але не є ним.

Нагадаємо, що в Англіканській церкві – материнській церкві Англіканської співдружності, що налічує близько 77 мільйонів вірян в усьому світі, з’явився перший небінарний священник. Бінго Еллісон, які користуються займенником “вони” та є батьком трьох дітей, живуть і служать у східному передмісті Ліверпуля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter