МВС не буде звільняти від кримінальної відповідальності за “діяння, пов’язані з наркотиками”

Дата: 21 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ планує відмовитись виконувати додатковий пункт 61 заходу Плану дій Національної стратегії про забезпечення доступу до медичної допомоги вразливих верств населення. 

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, учасники робочої групи, яка напрацьовує зміни до Плану дій з реалізації Нацстратегії у Google-документі, запропонували додатковий захід.

У ньому пропонується “внести зміни у Кримінальний кодекс та підзаконні акти стосовно депеналізації деяких діянь, пов’язаних з наркотиками, та декриміналізації із збереженням за цими діяннями статусу правопорушення”

“Ми запрошуємо громадськість на обговорення змін, а вони не приходять. Вони вносять зміни у Google-документ, але ми не можемо зрозуміти, що вони мали на увазі. Будь ласка, приходьте! Бо саме те, що ми обговорюємо у робочих групах, потрібно вносити як зміни у План дій. А те, що вноситься додатково, що не обговорювалось, ми не можемо приймати до розгляду”, — обурилась Наталія Бородич, начальниця Управління моніторингу дотримання прав людини МВС.

Заступник начальника Департаменту протидії наркозлочинності відомства Юрій Бутковський пояснив, що депеналізація — це звільнення від кримінальної відповідальності або від покарання. 

“Але на сьогодні ми погодились працювати у напрямку декриміналізації цього явища в Україні. Всі розповідають, що по ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу (“незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту”) усіх людей саджають. Ми проаналізували, що за останні чотири років за ст. 309 засуджували від 4% до 5%. Але це було зазвичай у сукупності з іншим злочином”, — розповів представник МВС.

Окрім цього, він звернув увагу, що ст. 309 передбачає, що людина, яка добровільно проходить лікування наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності. Юрій Бутковський також повідомив про майбутні зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я №188 “Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу”. У цих змінах планується підвищити поріг розмірів зберігання наркотичних засобів. Також, за словами представника МВС, у парламенті зареєстрований законопроект, який правопорушення за ч. 1 ст. 309 перетворює у кримінальні проступки. 

Представник Консультативної місії ЄС Вадим Човган зауважив, що у цілому проблематика пропозиції зрозуміла. Він припустив, що пропозиція стосується випадків, коли людину притягують до відповідальності за легкі наркотики, то її можуть, на приклад, вигнати з навчального закладу. 

“Це тягне за собою зрозуміло корупцію. Напевно, малося на увазі не кримінальна, а адміністративна відповідальність”, — сказав Вадим Човган. Юрій Бутковський повідомив, що в Україні також є адмінвідповідальність. 

“Людина повинна розуміти, що є певна кількість наркотичних засобів, через яку вона притягається до адміністративної відповідальності. І ця кількість буде збільшена. Якщо сьогодні — до 5 грам як невеликий розмір, то пропонують збільшити до 25 грамів. Але ж при наявності 24 грамів, людина 20 грам може збути. Виникає інша проблема, яка збільшить обіг наркотиків”, — каже він. 

“За 2017 рік з обігу вилучено 4 тони наркотичних засобів. Із них 3,6 тони — розповсюджена маріхуана, яку вважають легким наркотиком. Але відповідно до Конвенції ООН — це особливо небезпечний наркотичний засіб і всі країни вона зобов’язує мінімізувати вирощування у будь-яких цілях, окрім медичних, і максимально знищувати їх”, — додав він. 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правозахисники розкрили рецепт, як побороти феномен уявних злочинів

Юрій Буковський повідомив, що в Україні з’явилась велика кількість нових психотропних речовин. За його словами, в державі немає механізмів, аби віднести їх до заборонених речовин. 

“Ми намагались вносити такі речовини у таблицю заборонених, але дуже тривалий процес. А нові психотропні речовини з’являються щодня. У Китаї щодня вилучають 10 нових психотропних речовин, які за своїми властивостями мало чим відрізняються від діючих. Ми намагались вносити їх як аналоги, як це є  у Білорусі, Німеччині, де є відповідні законодавчі акти. Але документи вже рік ходять по міністерствах та відомствах і ми не можемо досягти цілі”, — повідомив він. 

У МВС очікують, що автор заходу дасть про себе знати до п’ятниці 23 березня і роз’яснить відомству, що він чи вона мала на увазі.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter