МВС відмовляється виплачувати компенсацію постраждалим від розстрілів під час Революції гідності

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Представник Міністерства внутрішніх справ попросив Київський апеляційний суд відмовити у задоволенні позовів про виплату компенсацій постраждалим через розстріли під час Революції гідності.

Про це повідомив кореспондент видання “hromadske” із зали суду.

Фото: Yannis Behrakis / Reuters

Суд першої інстанції задовольнив позови до Міністерства внутрішніх справ, визнавши його відповідальним за дії обвинувачених “беркутівців”, та зобовʼязав виплатити постраждалим компенсації у розмірі від 20 тисяч до мільйона гривень. Однак міністерство подало апеляцію.

На засіданні 5 липня представник МВС заявив, що відомство нібито “не завдавало шкоди потерпілим”. Він вважає помилковою думку суду першої інстанції щодо залучення МВС до справи через те, що ГУ МВС знаходиться на стадії ліквідації.

Так, вони не хочуть виплачувати компенсації. Представники МВС посилаються на те, що безпосередній роботодавець обвинувачених – це ГУ МВС у місті Києві, яке, на їхню думку, є окремою юридичною особою і має окремо нести відповідальність за свого працівника, – пояснив прокурор Офісу генпрокурора Ігор Земсков у коментарі “hromadske”.

Він також зазначив, що ГУ МВС у Києві перебуває на стадії ліквідації з 2016 року.

На мою думку, суд першої інстанції правильно оцінив саме представника МВС, тому що ГУ МВС є в складі МВС, це не окремі якісь державні органи, це все один орган, просто така от юридична структура, на жаль, у них”, – додав він.

Нагадаємо, зранку 20 лютого 2014 року були вбиті 48 протестувальників, ще понад 90 отримали вогнепальні поранення.

Через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасників мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Читайте також: Непокаране зло в справах Майдану

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter