МВС: Росія планує провокації з використанням насильно мобілізованих жителів ОРДЛО

Дата: 06 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти планують провокації з використанням насильно мобілізованих жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. 

Про це повідомили у МВС.

Ілюстративне зображення так званих “призовників” з окупованої Росією Донеччини. Фото: mil.in.ua

Російські терористи почали насильно мобілізувати чоловіків в окупованих районах Донбасу ще у лютому. Тим з них, кому виповнилось від 18 до 55 років, заборонили виїжджати за межі захоплених бойовиками територій, а деяких виловлювали прямо посеред вулиці. 

За даними МВС, тепер цих осіб доправили до окупованого Криму: на півострів 5 березня прибув цілий ешелон з особовим складом 131 стрілецького полку 1 армійського корпусу, який зібрали в ОРДЛО.

“Найближчим часом Кремль планує використати цих осіб для здійснення провокацій у південних регіонах України. І хоч ці підрозділи мають вкрай низьку мотивацію, адже їх комплектували з осіб, які насильно мобілізовані в ОРДЛО, не виключено, що агресор використає їх як “гарматне м’ясо”. Також провокації з численними жертвами, використовуючи осіб, мобілізованих в ОРДЛО, російське військово-політичне керівництво може найближчим часом здійснити у східних регіонах України”, – розповіли у МВС.

Українські правоохоронці не виключають, що насильно мобілізованих також можуть використовувати, видаючи за місцевих жителів, для пропагандистських картинок.

Нагадаємо, що нині серед полонених в Україні російських військових вже знайшли щонайменше десятьох кримчан. 

Раніше ZMINA публікувала спеціальну інструкцію для жителів ОРДЛО та Криму, яких насильно призвали на війну проти України.

Пам’ятайте, що якщо вас змусили вступити до лав Збройних сил РФ або афілійованих з ними незаконних збройних формувань, ви розглядатиметеся Україною як жертви воєнних злочинів Росії. Вам слід за першої ж нагоди здатися в полон українським військовим і повідомити, що ви громадянин України з території Криму, Донецької та Луганської областей.

Якщо ж ви добровільно приєднуєтеся до Збройних сил РФ і берете участь у війні з Україною, таку участь розглядатимуть як злочин за національним законодавством України — до 15 років позбавлення волі. Якщо ви займаєте командну посаду, будьте готові відповідати у Міжнародному кримінальному суді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter