Музей Ханенків привіз в Україну роботи голландських майстрів

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися

17 травня, у пʼятницю, у київському Музеї Ханенків відкрилася виставка “Гаага–Київ. Живопис кінця ХІХ – початку XX століття із колекцій родини Гоґстедерів та Понамарчуків”. Це перша після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну експозиція старовинного мистецтва, яка представить відвідувачам роботи голландських та українських художників.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці музею. 

Фото з сайту президента України

Виставку складається з 31 картина Гаазької школи та 11 робіт восьми українських художників кінця ХІХ – початку XX століття. Доповнять експозицію фотороботи Піта Ґіспена з видами сучасної Гааги.

Генеральна директорка Музею Ханенків Юлія Ваганова у коментарі “УП. Життя” розповіла, що ініціатором виставки був голландський колекціонер Віллем Ян Гоґстедер.

“Ідея і пропозиція провести виставку “Гаага–Київ. Живопис кінця ХІХ – початку XX століття із колекцій родини Гоґстедерів та Понамарчуків” належить саме Віллему Гоґстедеру. Він зі свого боку вирішив зробити такий символічний жест підтримки та солідарності”, – зазначила Ваганова.

Вона також додала, що колекціонер є справжнім амбасадором України в Європі: “Відкривав виставку “Обличчя війни” з роботами українських фотографів Олександра Чекменьова та Оксани Парафенюк в Нідерландах, збирав кошти для України з перших місяців повномасштабного вторгнення Росії”.

Виставка триватиме по 16 серпня. Вхідний квиток коштує 100 грн (50 грн пільговий).

Нагадаємо, що у травні 2023 року 38 робіт зі столичного Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків на два роки перевезли до Варшави. Польський міністр культури й національної спадщини Петро Глінський заявив, що це третя група об’єктів, які під час повномасштабної війни надійшли до Польщі з України.

Вперше про вивезення творів мистецтва з Києва заговорили ще наприкінці жовтня минулого року. Планувалося не лише вивезти картини, а й підтримувати музейників, аби ті не залишилися без роботи. Тоді Музей Ханенків вирішив передати на зберігання свої найцінніші твори, зокрема італійські та іспанські твори мистецтва, які знаходилися в Україні. 

Читайте також: Війна в культурному вимірі: у київському Музеї Ханенків відкрилася фотовиставка про знищення культурної спадщини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter