Можлива евакуація українців із Грузії, якщо для них буде загроза через наплив росіян

Дата: 24 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Посольство України в Грузії не відкидає ймовірності евакуації українських громадян, якщо виникне загроза їхній безпеці після відновлення прямого авіаційного сполучення між Грузією та РФ і масового напливу росіян.

Про це в інтервʼю “Європейській правді” повідомив тимчасовий повірений у справах України в Грузії Андрій Касьянов.

Фото: Unsplash

За його словами, у разі відновлення прямого авіаційного сполучення та зростання реальних ризиків безпеки, посольство не відкидає можливості звернення до міжнародних організацій та міжнародних партнерів, щоб розглянути можливість надання допомоги в масовій евакуації громадян України з території Грузії.

“Але наголошую: за наявності реальних загроз їхньому життю і безпеці. Сидіти склавши руки ми не будемо. Ми будемо працювати й робити все від нас залежне задля забезпечення їхнього захисту і безпеки. Це наш пріоритет”, – зауважив дипломат.

Касьянов додав, що на тлі значного зростання загрози безпечного перебування в Грузії у зв’язку з аномальним напливом росіян посольство всіляко сприяє поверненню наших громадян до України.

“Зараз ми обговорюємо можливість організації спеціальних евакуаційних маршрутів саме для тих, найбільш вразливих верств населення України, які дійсно не мають коштів для повернення. При цьому ми розглядаємо наземний транспорт як найоптимальніший”, – підсумував він.

Передумовою для цього став виступ 19 січня на пресконференції глави МЗС Росії Сергія Лаврова, у якому він висловив сподівання, що пряме авіасполучення між Росією і Грузією незабаром буде відновлене.

Водночас президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти відновлення прямого авіасполучення з Росією.

Нагадаємо, що українські біженці зазнають нападів з боку росіян у різних країнах. Так, 21 січня в столиці Німеччини Берліні троє російськомовних чоловіків почали ображати лайкою, а потім напали на двох жінок з України.

Згідно з попереднім розслідуванням та показами свідків, дві дівчини 24 і 25 років їхали у вагоні метро. Також у вагоні перебували троє чоловіків, які розмовляли між собою російською. Коли вони побачили дівчат, то почали їх ображати російською лайкою. Потім один з них схопив 24-річну дівчину за волосся і вдарив її по голові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter