“Може бути справжнім”: в ООН прокоментували відео з розстрілом українського військовополоненого

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Організація Об’єднаних Націй зробила попередній висновок про справжність вірусного відео з розстрілом беззбройного українського військовополоненого. На кадрах видно, як затриманого чоловіка, який стоїть у неглибокій траншеї, розстріляли з кількох автоматів після того, як він сказав “Слава Україні”.

Про це заявила речниця Офісу ООН із питань прав людини.

Скриншот з відео

“Нам відомо про відео, розміщене в соціальних мережах, на якому видно, як українського солдата, виведеного з бою, вочевидь, розстрілюють російські збройні сили. На основі попередньої експертизи ми вважаємо, що відео може бути справжнім”, – зазначила вона.

Крім того, речниця заявила, що після початку повномасштабної війни Росії проти України Офіс ООН з прав людини зафіксував “численні порушення міжнародного гуманітарного права, зокрема страти як російських, так і українських військовополонених”

“За всіма звинуваченнями мають бути проведені неупереджені та ефективні розслідування, а винні мають бути притягнуті до відповідальності”, – підсумувала вона.

Тим часом речник Державного департаменту США Нед Прайс, коментуючи це відео, назвав дії російських окупантів “варварством”. 

“Звичайно, ми знаємо про це жахливе відео, інших слів тут не підбереш. Болісний образ цього беззбройного українця, якого страчують після простої фрази “Слава Україні”. Переймає подих від того, яке це варварство. Ми вважаємо, що Росії має бути соромно”, – сказав Прайс.

Нагадаємо, що відео тривалістю 11 секунд розпочинається зі слів російською мовою “Знімай його”. Після цього чоловік у військовій формі без зброї, який курить сигарету, дивлячись у камеру, каже “Слава Україні”. За цим лунає звук пострілів і чоловік падає. Після цього той, хто стоїть за камерою, каже: “Здохни, с*ка”.  

Уповноважений Верховної Ради з прав людини надіслав міжнародним партнерам та колегам-омбудсманам з різних країн світу цей ролик. 

Згодом журналістці Софії Кочмар-Тимошенко вдалося знайти родичів українського військового, страту якого зафільмували та виклали в мережі напередодні. Сестра страченого підтвердила, що на ролику її брат: упізнала голос, очі та те, як той курив сигарету. Згодом цю здогадку підтвердили ще п’ятеро родичів.  Рідні просять про те, щоб їх не турбували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter