МОЗ звітує, що виконало більшість запланованих торік заходів з впровадження безбар’єрності

Дата: 28 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я майже на 94% виконало заплановані на минулий рік заходи для реалізації Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні. 

Про це розповіли у МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Emanuele Satolli for The Wall Street Journal

Йдеться загалом про шість напрямів, зокрема фізичну безбар’єрність, задля досягнення якої посадовці змінили проєктну документацію та переглянули специфіку та умови закупівлі медичного обладнання та меблів. 

Пригадали й про запуск пілотного проєкту із неголосового виклику бригади екстреної допомоги, як складову інформаційної безбар’єрності. Нині допомогу можна викликати, надіславши смс чи зробивши відеовиклик на номер 112. Звернення жестовою мовою мають популярність. 

Задля забезпечення цифрової безбар’єрності до швидкісного інтернету під’єднали заклади охорони здоров’я, впровадили електронні документи під час реабілітації, електронні рецепти на всі рецептурні препарати, а також розвивають телемедицину. ZMINA детально розповідала, що таке телемедицина, а також про її історію в Україні, яка почалася ще 1935 року.

У рамках забезпечення суспільної та громадянської безбар’єрності навчили медиків користуватись Міжнародною класифікацією функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, збільшили кількість мобільних дисциплінарних команд з надання психіатричної допомоги, відкрили психіатричні відділення в багатопрофільних лікарнях тощо. 

Також провели низку заходів, щоб забезпечити освітню та економічну безбар’єрність. 

Нагадаємо, що поранені українські військові скаржились, що не можуть отримати реабілітаційні послуги в Україні через фізичну недоступність будівель. Також більшість поранених військових розповіла, що лікувалися за власні кошти чи гроші родини. 

У підсумку понад третину опитаних ветеранів, які несуть службу, не задоволені отриманими медпослугами. 

Фотографія обкладинки: ANNA TSYHYMA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter