МОЗ закликає українців зробити донорство крові корисною звичкою

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні у Всесвітній день донора крові стартувала кампанія з популяризації донорства серед населення, мета якої – зробити донацію корисною звичкою. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: СЕРА

Кампанія отримала назву “Розквітай”, і в комунікації уряд більше уваги приділятиме користі, яку отримують самі донори, коли здають кров.

У Центрі громадського здоров’я розповідали, що в донорів значно менший ризик серцево-судинних захворювань, а також менші ризики захворіти на рак легень, прямої кишки, шлунку та гортані. Водночас статистика говорить, що лише 5% тих, хто не має протипоказань стосовно донорства, насправді стають донорами крові.

“Донорство крові є особливо значущим під час війни, адже потреба в крові та її компонентах значно зростає. Я вдячний кожному, хто відгукується на заклики здати кров. Саме завдяки вам наразі добровільна донація дає можливість забезпечити потреби у крові та її компонентах як для цивільних, так і для військових. Однак це питання не лише військового, а й мирного часу. Донація крові має стати своєрідною “корисною звичкою”, – закликає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Кампанія популяризації триватиме до 14 червня наступного року, і в її межах проводитимуть різноманітні події, наприклад висаджуватимуть гортензії, що стали символом кампанії, та влаштовуватимуть вечірки для тих, хто став донором крові вперше. 

Усього кілька років тому в Україні прибрали дискримінаційну заборону для ЛГБТ-людей бути донорами крові. Нині, щоб стати донором крові, людина повинна:

  • бути старшою за 18 років;
  • важити понад 50 кілограмів;
  • не вживати алкоголю за 48 годин;
  • не вживати лікарських засобів за 72 години;
  • не курити протягом двох годин до процедури та дві-три години після;
  • не вживати жирних, молочних продуктів за добу;
  • мати із собою документ, що посвідчує особу;
  • легко поснідати.

Нагадаємо, що раніше кореспондент ZMINA розповідав, як усього за 10 хвилин став посмертним донором органів. 

Фотографія обкладинки: ewubd.edu

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter