МОЗ спростовує інформацію, що тисячі мешканців Дніпропетровщини залишилися без ліків проти ВІЛ / СНІДу

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні жодна ВІЛ-позитивна особа, якій призначено антиретровірусну терапію (АРТ), не перервала свого лікування через нестачу ліків. 

Про це в коментарі виданню ZMINA повідомив державний експерт у Директораті громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я Павло Поламарчук

Павло Поламарчук

Напередодні правозахисники з посиланням на відповідь Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА повідомили, що 2576 людей у регіоні не отримують необхідних ліків проти ВІЛ / СНІДу через зрив їхньої закупівлі. Адже з відповіді департаменту випливало, що заявку на антиретровірусні препарати на 2020 рік склали на 25 835 людей, однак отримували антиретровірусну терапію (АРТ) 23 259 осіб, зокрема 501 дитина.

“Після надходження необхідної кількості антиретровірусних препаратів можливо буде досягти запланованої кількості хворих на АРТ”, – запевняли посадовці. 

Причиною цього назвали те, що “на національному рівні не проведено торгів на закупівлю щодо шести позицій”, а саме препаратів “Ефавіренз”, “Невірапін”, “Трастива”, “Абакавір” / “Ламіфудин”, “Ламіфудин” / “Зидовудин” та “Тенофовір”.

Як пояснив Поламарчук, заявка, про яку кажуть у Дніпропетровській ОДА, – це “прогнозний тренд щодо потенційного набору пацієнтів з урахуванням піврічного буфера запасу”.

Відповідь від Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА, яку отримали правозахисники. Фото: фейсбук-сторінка “Правозахисна Група “Січ”

“Це цифра, яка береться економістами МОЗ для розрахунку і для формування потім наказів про розподіл і доформування кумулятивної потреби за чинною нині методикою, яку ми збираємося змінювати. Це не “живі люди”, які потребують пігулок і не мають їх через те, що не були вчасно зроблені централізовані закупівлі. Це – прогнозовано розрахункова цифра. На 18 серпня 2021 року не було прецеденту, щоб ВІЛ-позитивній особі, яка потребує АРТ, не було надано препаратів“, – пояснив він. 

Коментуючи інформацію про те, що на сьогодні в Дніпропетровській області забезпеченість антиретровірусними препаратами становить два-три місяці (вересень-жовтень поточного року), Поламарчук запевнив, що пігулки для тих, кому вони потрібні, будуть у наявності й після закінчення цього терміну. 

“Якби хоч для однієї людини чи групи людей, які вже на АРТ стали, був би ризик для переривання (терапії. – Ред.), то це було б надзвичайною подією для МОЗ”, – сказав він. 

Також у МОЗ пообіцяли найближчим часом надати виданню ZMINA розгорнуту відповідь стосовно інформації про зрив закупівель, яка містилась у повідомленні Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА. 

Нагадаємо, про ймовірні проблеми із закупівлею ліків для ВІЛ-позитивних людей в Україні активісти говорили в грудні 2019 року. Тоді у всіх регіонах країни синхронно провели акцію “Чорна ялинка”, щоб привернути увагу до ситуації. Вже в серпні минулого року МОЗ запевняло, що для паніки немає причин, а ліків, які є на складах у лікарнях, вистачить для задоволення потреб пацієнтів і для забезпечення безперервності лікування. 

Відомо також, що Україна є лідеркою серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. Декілька років назад медична система офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ.  

ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підходах.

Фотографія обкладинки: Центр громадського здоров’я

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter