МОЗ розширило перелік професій, для яких вакцинація проти ковіду є обов’язковою

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я розширило перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти коронавірусу.

Про це повідомили в МОЗ.

Фото: Центр громадського здоров’я

До внесення змін список складався з працівників закладів освіти, працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх структурних підрозділів, а також працівників місцевих держадміністрацій. 

З 9 грудня до цього переліку додадуть співробітників: 

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, занесених до списку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. 

Працівників цих установ, які не щепляться проти ковіду до початку зими, відсторонять від роботи без збереження заробітної плати. Обов’язковій вакцинації не підлягатимуть лише ті з них, хто має абсолютні протипоказання. 

Напередодні МОЗ затвердило форму довідки про протипоказання до введення щеплень.

“Постійні протипоказання можуть бути лише до щеплення конкретною вакциною від COVID-19, як-от важка алергічна реакція (анафілаксія) на першу дозу цієї вакцини або на один з її компонентів. У довідці про тимчасові протипоказання до вакцинації від COVID-19 має бути обов’язково вказаний термін дії цих протипоказань”, – пояснюють урядовці. 

Вимога щодо обов’язковості вакцинації, як наголошують у МОЗ, уже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Вона передбачає, що представники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних захворювань, підлягають обов’язковій вакцинації.

Проводити її мають після медичного огляду в разі відсутності в особи відповідних медичних протипоказань. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, цих працівників можуть відсторонити від виконання зазначених видів робіт.

У цій же статті закону міститься норма про те, що “повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їхньою згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення”

Обов’язкові щеплення не вважають порушенням прав людини в ЄСПЛ. Судді визнають втручання в справах, пов’язаних з цим явищем, однак додають, що воно є виправданим та розглядають це як захист суспільного інтересу та прав інших громадян на життя. Цього року ЄСПЛ відмовився втрутитись у процес примусової вакцинації медиків у Греції. Із 2 вересня тих з них, хто не щепився принаймні однією дозою, відправляють у неоплачувану відпустку.

Нагадаємо, що з 8 листопада почали відстороняти від роботи на період карантину без збереження заробітної плати, зокрема, вчителів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter