МОЗ: Через атаки російських загарбників не функціонують 34 українські лікарні

Дата: 06 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Внаслідок дій російських загарбників в Україні з ладу виведені 34 лікарні. 

Про це в телеефірі повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Фото: “Радіо Свобода”

Міністерство охорони здоров’я, за словами його очільника, весь час знаходиться на зв’язку з ВООЗ, яка вже зафіксувала перші 6 порушень Женевської конвенції, зокрема, атаки на лікарні. Вже двічі російські окупанти поцілили у дитячу лікарню “Охматдит” у Києві, внаслідок чого загинула одна дитина. Ще дві дитини через блокаду росіян померли там без потрібної допомоги. 

“В деяких (лікарнях. – Ред.) зруйновані будівлі, в деяких перебиті мережі, немає водопостачання, немає енергопостачання, деякі взагалі не зможуть працювати. Тому це чергове порушення Женевської конвенції, коли медичні працівники, заклади охорони здоров’я не можуть бути залучені у війну, у воєнні конфлікти. Окупанти цим нехтують свідомо порушують всі норми конвенції та ще раз показують, що це не армія, а терористи”, – зазначив Ляшко. 

Інформацію про виведені з ладу медичні заклади вже передали до міжнародних судів.

Діти переховуються у бомбосховищі лікарні “Охматдит”. Фото: Охматдит

Окрім цього, як нагадав Ляшко, на тлі війни в Україні продовжується епідемія коронавірусу, і щоденно діагностують 6–7 тисяч випадків ковіду. 

“Близько 600–700 людей госпіталізують в лікарні через коронавірус. Ми намагаємось, щоб киснева терапія продовжувалась, доставляємо кисень, але є проблемні регіони, куди складно доставити кисень та лікарські засоби, тому ми вимагаємо “зелені коридори”, – зазначив міністр. 

Ще наприкінці лютого ВООЗ повідомляла, що в Україні спостерігається небезпечно низький рівень запасів медичного кисню через війну. Так, виробники генераторів медичного кисню у частині районів країни зіштовхнулись з нестачею цеоліту, найважливішого, переважно імпортованого, хімічного продукту, необхідного для виробництва медичного кисню.

Нагадаємо, що покази полонених російських окупантів свідчать про те, що Росія готувала жорстоке та цинічне вторгнення в Україну з порушенням правил війни, зокрема з бомбардування цивільних. 

Українські громадські та урядові організації зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Їх приклади ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter