Мовний омбудсман вимагає позбавляти мандатів депутатів, які порушують закон про мову

Дата: 24 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Мовний омбудсман Тарас Кремінь пропонує позбавляти мандатів депутатів, які порушують мовний закон, використовуючи недержавну мову під час офіційного спілкування.

Про це повідомила пресслужба омбудсмана у фейсбуці.

Тарас Кремінь

Кремінь підкреслив, що народні обранці порушують не лише статтю 12 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, а й депутатську присягу.

Посадовець зазначив, що під час засідання Харківського міськради 21 квітня мовний закон порушив секретар ради, ряд депутатів і чиновників виконкому.

“Це вже не перший сигнал про те, що місцеві депутати систематично порушують мовне законодавство. Чергова скарга, яка надійшла на нашу адресу, також не залишиться без уваги. Будуть вжиті всі можливі заходи реагування, передбачені законом”, – зазначив Кремінь.

Крім того, мовний омбудсман повторно звернувся до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо забезпечення у судовому порядку скасування рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

“Миколаїв залишається чи не єдиним містом в Україні, де досі діє антиконституційне рішення. Мені прикро, що новообрані депутати, як і міський голова, свідомо ігнорують законодавство. Хіба таке можливо на 30-му році Незалежності?”,– наголосив посадовець.

Тарас Кремінь заявив, що  до відповідних політичних сил будуть направлені звернення з вимогою позбавити депутатських мандатів представників, які порушують присягу та не дотримуються законів України.

Нагадаємо, кількість звернень щодо порушень прав на отримання інформації та послуг українською мовою за перший квартал 2021 року в різних сферах суспільного життя становила 1 129, найбільше їх було в Києві та області – 327 і 120 відповідно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter