Мовний омбудсман назвав області з найбільшою кількістю порушень закону про мову

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Кількість звернень щодо порушень прав на отримання інформації та послуг українською мовою за перший квартал 2021 року в різних сферах суспільного життя становила 1 129, найбільше їх було в Києві та області – 327 і 120 відповідно.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у фейсбуку. 

Джерело: фейсбук-сторінка Тараса Кременя

Зі Львівської області надійшло 108 звернень, з Харківської – 99, Одеської – 49, Дніпропетровської – 41, Чернігівської – 35, Запорізької – 23, Полтавської – 21, Донецької – 17, Луганської – 14, Вінницької – 13, Івано-Франківської – 12, Миколаївської та Чернівецької – по 11, Черкаської, Херсонської та Волинської – по вісім звернень.

Найменше до мовного омбудсмана зверталися з Житомирської області – два повідомлення, Рівненської – п’ять і Сумської – шість.

По сім звернень надіслали мешканці Хмельницької, Тернопільської, Кіровоградської, Закарпатської областей. В інших зверненнях не встановлено регіону заявника. 

Наймасовішими є повідомлення щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів про надання послуг державною мовою – 446.

За інформацією Креміня, переважна більшість власників інтернет-магазинів сумлінно підходить до усунення порушень та в 30-денний термін інформує про перехід на державну мову. 

На порушення прав на отримання інформації та послуг державною мовою в маленьких крамничках і відомих торговельних мережах, а також в аптеках, салонах краси, спортивних залах, ресторанах і кав’ярнях поскаржилися 249 громадян з різних регіонів України. 

Стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства з боку посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської, Харківської, Миколаївської, Черкаської, Київської, Запорізької областей. Це приблизно десята частина загальної кількості звернень.

Мовний омбудсман зазначив, що за результатами розгляду звернень про грубе порушення прав громадян на отримання послуг державною мовою в першому кварталі цього року вже розпочато 35 заходів державного контролю. Минулого року таких заходів було 22.

Нагадаємо, що із 16 січня 2021 року набула чинності ст. 30 мовного закону, якою передбачено повний перехід сфери обслуговування на державну мову. 

За словами експертів, документ можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в країні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія. 

ZMINA докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Соціологічні дослідження показують, що більшість людей у всіх регіонах України підтримує ключові положення закону про державну мову, однак на практиці закон масово порушують. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter