Мовний омбудсман підтримав заборону російської мови в Могилянці, наголосивши на законності рішення

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Після повідомлення про заборону російської мови в стінах Києво-Могилянської академії в колах правозахисників та освітян почали точитися дискусії щодо законності цього рішення. Однак, на думку мовного омбудсмана, заборона використання російської мови на території Могилянки цілком відповідає мовному законодавству. 

Про це уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив в ефірі телеканалу “Київ”.

Фото: Comments.ua

“Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України. Водночас стаття 21 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” говорить про те, що мова освітнього процесу – державна”, – зазначив мовний омбудсман.

Уповноважений пояснив, що така ініціатива збіглася з тим, що один з українських емігрантів заповів Могилянці 1 мільйон доларів.

“Наскільки мені відомо, одне з його побажань – щоб у Києво-Могилянській академії, яка була і є форпостом високої науки, продовжували тримати курс як на утвердження української мови та культури, так і нашої національної ідентичності”, – додав уповноважений.

За його словами, статистика 2022 року демонструє зростання інтересу до опанування української мови, українською філологією цікавляться й у світі.

“В умовах російсько-української війни питання захисту мови та її утвердження – серед пріоритетних, тож сфера освіти має бути прикладом в питаннях захисту національних інтересів”, – підсумував Кремінь.

Нагадаємо, що користувачі соцмереж на заборону відреагували по-різному: дехто відзначав правильність рішення та закликав ухвалити таке правило в усіх державних навчальних закладах, інші казали, що заборона використання іншої мови, крім державної, є формою дискримінації, а російська для багатьох є не мовою окупанта, а рідною.

Своєю чергою український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський у коментарі виданню ZMINA зазначив, що в цьому разі не зовсім коректно говорити про заборону російської мови, оскільки йдеться про зміни до правил внутрішнього розпорядку. Відповідно, за їхнє порушення немає жодних санкцій. Отже, це радше є побажанням щодо правил спілкування персоналу та студентів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter