Москва відкинула пропозицію Зеленського про тристоронню зустріч із Байденом і Путіним

Дата: 17 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Кремлі заявили, що не вважають за необхідне залучати США до обговорення російсько-українських відносин.

Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням на російські ЗМІ.

Дмитро Пєсков

Речник президента Росії Дмитро Пєсков відповів на запитання про те, чи розглядає Кремль можливість проведення тристороннього саміту між президентами України, США і Росії.

“Навіщо США, щоб обговорювати двосторонні російсько-українські відносини, коли вони зараз повністю індексовані на перебіг виконання мінських домовленостей, точніше, на відсутність ходу. Не думаю, що для цього потрібні США. Можливо, Київ має на увазі якісь інші теми, але про це нам усім належить дізнатися”, – заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков.

Нагадаємо, минулого тижня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що Володимир Зеленський запропонував Джо Байдену тристоронню розмову в режимі відеоконференції за участю Володимира Путіна.

За словами Єрмака, американська сторона “сприйняла пропозицію з цікавістю”, утім Київ ще очікує на реакцію Росії.

“Я думаю, що це може бути одним з майданчиків для врегулювання війни на Донбасі”, – припустив він.

Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що не має нової інформації щодо подальших перемовин з Росією стосовно її дій довкола України. Вона сказала про це на брифінгу 14 січня, відповідаючи на запитання, чи відкрита адміністрація США щодо запропонованого президентом України Володимиром Зеленським формату тристоронньої зустрічі.

“Мені немає чого анонсувати з погляду наступних кроків на перемовинах. Усі повернулися до своїх столиць і зараз розмовляють про це”, – сказала Псакі.

Нагадаємо, минулого тижня відбулися три раунди перемовин, присвячених діям Росії і європейській безпеці: двосторонні американсько-російські, зустріч у межах Ради НАТО – Росія і переговори в ОБСЄ. Про значний прогрес за їхніми підсумками не повідомляли. Москва і Вашингтон підкреслили свої “фундаментальні” розбіжності щодо європейської безпеки під час напружених перемовин.

Скупчення російських військ у Єльні, Росія, на відстані 200 км на північ від України та на схід від Білорусі

Зустрічі відбувалися в той час, як Москва накопичила танки, артилерію, близько 100 тисяч військових біля кордону з Україною і, за побоюваннями Заходу і Києва, може готувати нове вторгнення.

У грудні минулого року Росія категорично відмовилася від посередництва президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана між Зеленським та Путіним в урегулюванні конфлікту на Сході України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter