Моніторингова місія ОБСЄ не продовжуватиме роботу в Україні: відповідне рішення заблокувала Росія

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Росія наклала вето на одностайне рішення держав–членів ОБСЄ щодо продовження мандату місії в Україні. 

Про це повідомили в ОБСЄ. 

Спостерігач ОБСЄ на Сході України. Фото: OSCE/Evgeniy Maloletka

Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ створили рішенням усіх 57 держав-членів в березні 2014-го за запитом українського уряду. СММ була найбільшою місією в організації й за час своєї роботи видала 2432 щоденні звіти, 242 сповіщення та здійснила майже 18 тисяч патрулів.

Цьогоріч на початку березня місія оголосила про припинення діяльності в Україні після того, як її членів, розміщених в Маріуполі, обстріляли російські окупанти.

За словами чинного голови ОБСЄ та міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау, місія фактично була очима й вухами організації в Україні.   

Я глибоко шкодую, що через позицію Російської Федерації ми не змогли дійти згоди щодо продовження мандату Спеціальної моніторингової місії. Протягом останніх восьми років Місія відігравала вирішальну роль, надаючи об’єктивну інформацію про безпеку та гуманітарну ситуацію на місцях та невпинно працюючи над послабленням наслідків конфлікту для мирного населення”, – сказав він. 

Генеральна секретарка Хельга Марія Шмід подякувала всім 1291 члену місії за роботу.

“Я хочу висловити щиру подяку відважним чоловікам і жінкам Місії… Ми й надалі підтримуватимемо членів міжнародних та національних місій, як тих, яких евакуйовували з України, так і тих, що залишилися в країні”, – зазначила вона. 

Консультації щодо майбутньої ролі та присутності ОБСЄ в Україні продовжать й попри російське вето. Поки ці обговорення триватимуть, СММ збереже свій адміністративний статус польової операції та продовжуватиме виконувати функції, зокрема, забезпечуючи безпеку спостерігачів, активів та приміщень.

У ОБСЄ вимагають припинити війну Росії в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter