“Молодіжний пастор” Марк Сергеєв образливо висловився про жінок у ЗСУ: військовослужбовиці обурилися

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На ютуб-каналі Metanoia вийшло інтервʼю з капеланом Марком Сергеєвим. У ньому ведучий та запрошений гість обговорювали повномасштабне вторгнення та, зокрема, те, яку роль відіграють жінки в ЗСУ. Сергеєв навів як приклад особисту історію бойової медикині, яка служила в роті Сил спеціальних операцій, начебто узагальнивши цим досвід усіх жінок у ЗСУ. Це обурило українських військовослужбовиць, тому після їхньої різкої реакції на це інтервʼю чоловік вимушений був перепросити. 

Про це пише hromadske.

Скриншот з відео

Так, під час інтервʼю, Сергеєв заявив: “Майже 77 тисяч дівчат у ЗСУ. З них на різних посадах багато коротше, з них десь 20 тисяч прям на нулі. І, якщо тобі по-серйозному, уяви просто дівчину, 24 роки, модельної зовнішності, вона медик, вона в роті піхоти пацанів з ССО, які заряджені, качки. Ну, типу, вони її мають всі в ліжку по черзі. Це просто треш, що відбувається. Ну, ось так вони живуть. А потім раз, завагітніла і тайм-аут дала. Я до чого, а капеланів-дівчат, дорослих, адекватних матерів – їх там троє на всю країну. У нас немає штабних капеланів-дівчат”.

Згодом цей уривок вирізали з інтервʼю, однак він уже встиг поширитися соціальними мережами. Зрештою на слова капелана відреагували звільнена з російського полону бойова медикиня Катерина Поліщук (Пташка), парамедикині Аліна Михайлова та Софія Янчевська. Остання закликала своїх підписників у соцмережах кидати скарги на сторінку пастора та писати йому коментарі. У відповідь на це автор подкасту Ярослав Босак та капелан перепросили, написавши військовослужбовиці в приватні повідомлення.

Пізніше Марк Сергеєв також опублікував в інстаграмі відео з вибаченням та поясненням своїх слів. Він заявив, що “не мав права говорити деталі, але сказав правду”. 

“Я розповідав про одну дівчину, яка зараз уже не є в Збройних силах. Але я хочу вибачитися. Я говорю це публічно, але моя ціль була торкнутися пасторів, людей, церков. Що насправді відбувається війна – вона жорстока, нищить долі людей. Як капелан намагався пояснити християнам перш за все, що треба робити, що нам треба молитися, допомагати”, – заявив він у відео.

Босак також перепросив і наголосив, що уривок був вирваний з цілого контексту, але в жодному разі ніхто не хотів дискредитувати жінок у ЗСУ.

Раніше ZMINA писала, що наразі Міністерство оборони працює над розробленням механізму, який дозволив би ефективно захищати постраждалих від сексуальних домагань та насильства у війську. Проєкт Інструкції з питань протидії сексуальному насильству розробляли разом з профільними фахівцями, представниками правоохоронних органів та міжнародними партнерами. Окрім цього, у Міністерстві оборони створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців, що має окремий відділ з питань гендерної рівності. 

Нагадаємо, що наразі бойові завдання безпосередньо на лінії фронту виконують понад 10 тисяч жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter