Мобільні групи з розслідування воєнних злочинів в Україні очолить австралієць Гленн Коломейц

Дата: 07 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Австралієць Гленн Коломейц, який є ветераном Афганістану та Східного Тимору, а також колишнім слідчим поліції Нового Південного Уельсу, очолить мобільні групи з розслідування воєнних злочинів в Україні.

Про це повідомляє австралійська теле- й радіомовна корпорація ABC.

Гленн Коломейц. Фото: Джастін Хантсдейл

“Судові процеси можуть тривати роками, тому я збиратиму матеріали. Але я хочу бачити кінцевий продукт – російське командування на лаві підсудних. Чи це буде в Києві, чи в МКС, я хочу бачити людей притягнутими до відповідальності”, – зазначив Коломейц.

Чоловіка найняв фонд, який базується у Великій Британії та працює за контрактом з Офісом генеральної прокуратури України.

Працюючи на посаді старшого прокурора з розслідування воєнних злочинів, він допоможе відповісти на 20 тисяч звинувачень, що залишилися нерозглянутими після вторгнення Росії в Україну. 

“Там є багато юристів, які вивчали міжнародне право, але їм потрібен колишній військовий, який має досвід роботи на землі та досвід роботи в поліції, вміння працювати на місцях злочинів з високою інтенсивністю”, – сказав Коломейц.

Очолюючи команду мобільного правосуддя організації, Коломейц зазначив, що його зусилля є продовженням підтримки, яку вже надала Австралія.

Розслідування воєнних злочинів буде зосереджене на кількох напрямах, зокрема відповідальності командування, невибіркових обстрілах цивільних осіб та об’єктів інфраструктури, застосуванні сексуального насильства, примусовому вивезенні людей до Росії та геноциді.

Справи, які стосуються відповідальності командування, будуть передані до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Коломейц також використає свій досвід роботи як поліцейського та оператора обладнання на місцях злочинів, щоб допомогти в підготовці українських слідчих.

Нагадаємо, що розслідувати воєнні злочини, скоєні російськими окупантами в Україні, допомагатимуть близько пів сотні експертів Консультативної місії Європейського Союзу, які мають досвід роботи в судах Гааги, в розслідуванні злочинів, що стосуються геноциду, тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter