Міжнародний кримінальний суд зібрав вже тисячі доказів воєнних злочинів Росії в Україні – Карім Хан

Дата: 03 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні. Через спеціальну платформу він зібрав вже тисячі доказів злочинів, які вчинили російські військові.

Про це “Укрінформу” в Гаазі повідомив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

Фото:REUTERS/Christian Levaux

“Існує захищений портал. Нам потрібні різні засоби, щоб зв’язатися з будь-якою стороною конфлікту, яка має відповідну інформацію. І якщо ми це отримаємо, то зможемо проаналізувати та подивитися, яка вийде картина. Судові розгляди мають віднайти істину, переходячи від імпресіоністичних картин до зображень високої чіткості, а потім представити їх у судах. І тоді судді зроблять свою роботу, щоби вирішити, на що конкретно вказують докази”, – розповів Хан.

Він додав, що ця платформа призначена для того, щоб допомогти Офісу прокурора зібрати всю можливу інформацію та докази, що стосуються розслідувань. Тобто кожен свідок може повідомити про факти вбивства російськими окупантами мирних жителів, обстріли лікарень, шкіл та житлових будинків. За словами прокурора такий метод дуже важливий з точки зору встановлення контактів з постраждалими та свідками, незалежно від того перебувають вони в Україні чи за її межами.

Нагадаємо, що у березні група юристів, які є визнаними фахівцями з міжнародного права, проголосила Декларацію про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України, скоєного режимом Володимира Путіна. Українське МЗС раніше виступало за створення трибуналу над РФ на зразок Нюрнберзького.

Проголошення декларації, за словами експерта з міжнародного права Миколи Гнатовського, є першим кроком щодо створення механізму для міжнародної кримінальної відповідальності винних у злочині агресії проти України.

20 травня голова МЗС Ірландії заявив, що країна планує використати своє шестимісячне головування в Раді Європи, щоб сформувати міжнародну підтримку для притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України.

Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.

Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter