Міжнародний кримінальний суд очолить новий прокурор. Україна сподівається на співпрацю

Дата: 14 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

12 лютого країни-учасниці Міжнародного кримінального суду обрали наступним прокурором Каріна Хана. Він з 16 червня 2021 року змінить на цій посаді Фату Бенсуду. В Офісі генпрокурора України сподіваються на подальшу співпрацю щодо ситуації в Україні та відкриття повноцінного розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності в умовах збройного конфлікту між Україною та РФ.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заступника генпрокурора України Гюндуза Мамедова. 

Гюндуз Мамедов

Офіс генерального прокурора планує зустрітися з новим очільником Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, адже окупація Криму та Донбасу не припинена і воєнні злочини та злочини проти людяності, на жаль, продовжують вчинятися на нашій території. У 2021 році ми очікуємо, що рішення щодо ситуації в Україні буде передано на розгляд судової палати, де і буде остаточно вирішено про відкриття повноцінного розслідування”, – зазначив заступник генпрокурора.

Гюндуз Мамедов також зауважив, що Україна продовжує й надалі збирати докази про злочини, вчинені під час ведення бойових дій, під час утримання полонених, а також злочини, скоєні у Криму.

Минулого року до Міжнародного кримінального суду було направлено 3 масштабних інформаційних повідомлення щодо грубих порушень міжнародного гуманітарного права тільки в Криму. Це і порушення майнових прав, і мілітаризація дітей. Невдовзі передамо глобальний документ, що стосується порушень прав журналістів на окупованому півострові”, підкреслив заступник генерального прокурора.

Він також додав, що в Офісі генпрокурора роблять усе можливе для притягнення Росії до відповідальності за її агресію, у тому числі в міжнародних судах.

Нагадаємо, в Україні можуть відкрити представництво прокурора Міжнародного кримінального суду для розслідування військових злочинів в Криму та на Донбасі. Це спростить збір доказів на українських територіях.

Фотографія обкладинки: Amnesty International

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter