Міжнародний кримінальний суд може відкрити представництво свого прокурора в Україні

Дата: 20 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні можуть відкрити представництво прокурора Міжнародного кримінального суду для розслідування військових злочинів в Криму та на Донбасі. Це спростить збір доказів на українських територіях.

Про це заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов розповів в інтерв’ю українському інформаційному агентству “Укрінформ”.

Фото: https://www.ukrinform.ua/

Мамедов уточнив, що рішення про відкриття повноцінного розслідування Гаага може ухвалити впродовж року, через те, що найближчим часом пройдуть нові вибори прокурора і його ім’я стане відомим в лютому 2021 року.

“Після відкриття розслідування розпочинається досудова стадія, і Офіс прокурора досліджуватиме конкретні справи та епізоди. Прокурор, зважаючи на обмеженість ресурсів суду, зокрема, спричинену пандемією, не розглядатиме абсолютно всі факти вчинення злочинів, навіть визначені на етапі попереднього аналізу, а обере конкретні справи, щодо яких проводитиметься розслідування. Але у будь-якому разі це вже є гарантією правосуддя, запорукою незалежності та неупередженості. Прокурор проводитиме власне розслідування, незалежно від роботи національних органів”, – наголосив заступник генпрокурора.

За словами Мамедова, повноцінне розслідування – це винятково робота Офісу прокурора. Тому цілком ймовірно, що в Україні буде відкрито представництво прокурора МКС, яке здійснюватиме безпосередній збір доказів на території України. Так, наприклад, було зроблено в Грузії після відкриття розслідування Міжнародного кримінального суду.

У своїй заяві пані прокурор МКС Фату Бенсуда пояснила, що попереднє вивчення стосувалося трьох великих груп жертв злочинів: учинених в контексті військових дій, під час затримань та в Криму. В опублікованому 14 грудня черговому щорічному звіті більш докладно розписано, про які саме воєнні злочини та злочини проти людяності йдеться на тимчасово окупованих територіях АР Крим, м. Севастополя та сходу України“, – зазначив заступник генерального прокурора України.

За час збройної агресії Україна доправила до кримінального суду 12 інформаційних повідомлень про найтяжчі воєнні злочини і злочини проти людяності. Порушення норм міжнародного гуманітарного та кримінального права Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду аналізував ще з 2015 року.

Нагадаємо, що 17 квітня 2014 року Україна подала суду заяву про визнання його юрисдикції щодо передбачуваних злочинів, скоєних на території України в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Український уряд також звернувся до Міжнародного кримінального суду вдруге 8 вересня 2015 року. Другою заявою Україна визнала юрисдикцію МКС щодо передбачуваних злочинів, скоєних на території України після 20 лютого 2014 року без кінцевої дати. Після цього прокурор суду включила в попереднє розслідування у справі “Ситуація в Україні” події після 20 лютого 2014 року в Криму і на сході України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter