Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив переможців цього року

Дата: 09 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Журі XXI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA оголосило переможців і переможниць 2024 року. Стрічки-призерки транслювали в глядацькі дні 7–9 червня.

Про це повідомили на сайті заходу.

Джерело: docudays.ua/2024

До програми фестивалю, де показали 62 фільми з 34 країн світу, ввійшли й 19 українських стрічок. Серед них десять національних прем’єр і дев’ять світових. Усі, хто здобув головні призи в конкурсах “Docu/Світ”, “Docu/Україна”, “Docu/Коротко” та номінації “Rights Now!”, а також головну нагороду студентського журі та приз глядацьких симпатій, отримають від фестивалю по 35 000 гривень.

Головний приз конкурсу “Docu/Світ” здобув фільм “Золоте життя” режисера Бубакар Санґаре  (Буркіна-Фасо – Бенін – Франція). Повнометражний фільм отримав не тільки головний приз секції “Docu/Світ”, а й спеціальну відзнаку конкурсу “Rights Now! “.

У пошуках людського в індустрії, що дегуманізує, цей фільм створює власну витончену кіномову, коливаючись між захопливою процедурною драмою – у жорсткому світі пилу, каменю, багна, сталі та поту – і ніжним портретом молоді, що працює в непевних умовах”, – вважає журі.

У програмі “Docu/Світ” на конкурс була представлена стрічка “Фрагменти льоду” режисерки Марії Стоянової  (Україна – Норвегія). Фільм здобув Головний приз у “Docu/Україна” та спеціальну відзнаку в “Docu/Світ”, а окрім цього, ще й Головний приз студентського журі та приз від журі Спілки кінокритиків України (присуджувався вперше).

За словами журі, “фільм, який досягає дедалі більш рідкісної та цінної мети сучасної документалістики: виражає соціальні, політичні та історичні істини, залишаючись вірним особистим історіям. 

Спеціальну відзнаку конкурсу “Docu/Україна” присудили” фільму, “який розвивається в мінливому світі й підкорюється реальності, та все ж зберігає власну оповідь, поки вона ще пишеться” – “Nice Ladies” (Нідерланди — Україна) режисерки Марії Пономарьової.

Головний приз конкурсу “Docu/Коротко” здобула стрічка “Під знаком якоря”(Україна) режисера Тараса Співака, який створено на матеріалі кіноархівів часів розпаду СРСР  і перших років незалежності України. На думку журі, стрічка “є сучасним портретом світу та його суперечностей, який зображує деконструкцію та відтворення історичної пам’яті“. 

Спеціальну відзнаку журі “Docu/Коротко” віддало фільму, “який за допомогою кадрування та інтимності переносить нас у закритий простір, що дає відчуття безпеки й водночас ховає у собі персонажок “Кіоск” (Польща) режисера Даніеля Стопи

У номінації “Rights Now!” головним переможцем став фільм “Все має жити” (Польща — Україна) режисерів Тетяни Дородніциної та Андрія Литвиненка. Стрічка також отримала Приз глядацьких симпатій.  За визначенням журі фільм “нагадує нам, що всі життя – цінні“. 

Головний приз премії Андрія Матросова присудили стрічці “Трішки чужа”(Україна – Німеччина – Швеція) режисерки Світлани Ліщинської, а спеціальну відзнаку – фільму “Місія 200” (Україна) режисера Володимира Сидька.

9–11 червня у “Жовтні” відбудуться покази фільмів–переможців конкурсних програм та фестивальних хітів. У Kino42 7-го та 8 червня можна буде переглянути стрічку–закриття фестивалю “Місія 200” та українські фільми з програми “Docu/Коротко”. 7 червня покажуть окремі стрічки 21 Docudays UA на Docuspace.

Раніше ZMINA повідомляла, що в червні минулого року Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини “Docudays UA” та Радіо Сковорода запустили подкаст “Rights now!”. Це записи п’ятьох подій правозахисної програми “Rights now!” та проєкту “Архів війни”, що відбулися під час 20 фестивалю “Docudays UA” в червні 2023 року.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter