Міжнародний суд ООН розглядатиме позов проти Росії 6-9 березня

Дата: 02 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Слухання у Міжнародному суді ООН у Гаазі за позовом України для залучення Росії до відповідальності за вчинення актів тероризму та дискримінації протягом її незаконної агресії проти України відбудуться 6-9 березня 2017 року.

Про це повідомляється на сайті Міжнародного суду.

“Міжнародний суд – основний судовий орган Організації Об’єднаних Націй проведе публічні слухання у справі, що стосується клопотання про Міжнародну конвенцію щодо боротьби з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації), з понеділка, 6 березня, у четвер, 9 березня 2017 року, в Палаці миру в Гаазі”, – йдеться в повідомленні.

У повідомленні також зазначається, що слухання стосуватимуться вимог для індикації попередніх заходів, внесених на розгляд суду українською стороною.

Як відомо, Україна 16 січня подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення Росією міжнародних конвенцій із протидії фінансуванню тероризму й расової дискримінації. У МЗС України наголошують, що Росія порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь у кампанії дискримінації неросійських громад, які проживають у Криму, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар.

31 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна доповнить свій позов до Міжнародного суду ООН інформацією про обстріли в Авдіївці. За його словами проросійські бойовики та російські регулярні війська свідомо посилили обстріли на Донбасі для провокування гуманітарної катастрофи.

15 листопада 2016 року Міжнародний кримінальний суд прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. Він визнав 26 лютого 2014 року початком конфлікту, коли Російська Федерація задіяла силовиків для захоплення влади в Криму.

20 грудня 2016 року Генасамблея ООН проголосувала за резолюцію про “Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)”, підготовлену Україною.

У тексті резолюції Росія визнається державою-окупантом, а Крим – тимчасово окупованою територією. В документі засуджується анексія Криму та репресії проти кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter