Міжнародний кримінальний суд продовжує збирати докази збройних дій Росії на Донбасі

Дата: 15 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал, Нідерланди) вирішив продовжити збір доказів причетності Росії до конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду, текст якого є в розпорядженні Центру інформації про права людини. 

У ньому зазначено, що прокуратура суду в 2015 році отримала заяву України про розслідування цього конфлікту.

“Згідно з наявними даними представляється, що до 30 квітня 2014 року напруженість збройних дій між силами українського уряду і антиурядовими збройними елементами в східній Україні досягла рівня, який тягне за собою застосування права про збройні конфлікти”, – сказано у звіті.

Таким чином, прокурор виявив ознаки неміжнародного збройного конфлікту в цій ситуації. При цьому маються ознаки, зокрема – арешти військових і взаємні обстріли військових баз, які вказують на наявність також міжнародного збройного конфлікту України і Росії.

“Існування єдиного міжнародного збройного конфлікту в східній Україні спричинило б за собою застосування статей Римського статуту, що мають відношення до збройних конфліктів міжнародного характеру протягом відповідного періоду”, – йдеться у звіті.

При проведенні аналізу канцелярія прокурора повинна встановити, чи вказують наявні відомості на підтримку російськими органами влади збройних угруповань на Донбасі у вигляді поставок обладнання, персоналу та фінансування.

У рамках подій у східній Україні канцелярія прокурора вже задокументувала понад 800 випадків можливого вчинення злочинів після 20 лютого 2014 року. Матеріали справи містять більше 7 000 сторінок.

Як відомо, 8 вересня 2015 року Україна повідомила Міжнародний кримінальний суд про визнання його юрисдикції щодо вчинення злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Росії та керівниками самопроголошених республік “Донецька народна республіка” і “Луганська народна республіка”, які призвели до особливо важких наслідків і масового вбивства українських громадян.

МКС є першим в світі постійним міжнародним судом з юрисдикцією щодо воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. Основним принципом роботи суду є принцип комплементарності, що полягає в тому, що суд втручається у розгляд тих чи інших справ тільки тоді, коли національні правові системи не в змозі або не бажають розслідувати і притягати до відповідальності осіб, винних у геноциді, злочинах проти людяності і воєнних злочинах.

2 червня народні депутати України ухвалили зміни до Конституції у частині правосуддя, у яких передбачено відтермінування можливості ратифікації на три роки Римського статуту МКС. Правозахисники вказали на низку недоліків в ухваленому документі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter