Міжнародні експерти оцінять хід розслідування справи Майдану

Дата: 20 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Міжнародні незалежні експерти 31 березня оприлюднять свій звіт щодо ходу розслідування злочинів проти активістів Майдану, яке проводить українська влада. Після цього група готуватиме звіт щодо трагічних подій у Одесі.

Як повідомляє “Deutche Welle“, Міжнародна дорадча група (МДГ) Ради Європи із нагляду за розслідуваннями злочинів, які були скоєні на київському Майдані в період з 30 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року, завершує роботу над своїм звітом стосовно цих подій.

Сьогодні у Страсбурзі було поширено заяву МДГ, у якій йдеться про те, що звіт зараз у процесі підготовки. Текст звіту буде передано генеральному секретарю Ради Європи та українській владі 31 березня.

Раніше повідомлялося, що за згодою України мандат діяльності МДГ було розширено і на розслідування трагічних подій в Одесі на початку травня 2014 року. Роботу над звітом по Одесі експерти почнуть після завершення роботи над висновками про розслідування злочинів проти євромайданівців.

Тому група нещодавно звернулася до Генеральної прокуратури України з попереднім запитом щодо ходу розслідування подій, що відбулися в Одесі“, – йдеться в заяві.

У заяві зазначено, що міжнародна група лише оцінюватиме хід розслідування усіх випадків насильства під час протестів на Майдані, оскільки саме розслідування має проводити українська влада.

Міжнародна дорадча група створена за ініціативи генсека РЄ Торбйорна Ягланда у грудні 2013 року. У її складі – троє незалежних експертів: очолює групу колишній голова Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Ніколас Братца, двома іншими членами групи є колишній суддя ЄСПЛ Володимир Буткевич та колишній прокурор України Анатолій Анпілогов. Мета діяльності групи – встановити, чи відповідає розслідування злочинів на Майдані нормам Європейської конвенції з прав людини та практиці ЄСПЛ, чи є воно незалежним, оперативним, адекватним та ефективним і чи присутній належний громадський контроль над ним.

Нагадаємо, сьогодні відбулася презентація публічного звіту “Ціна свободи” про злочини проти людяності під час Євромайдану. Звіт підготувала Коаліція громадських організацій та ініціатив по боротьбі з безкарністю злочинів проти людяності.

Також у звіті правозахисної організації Amnesty International “Україна: рік після Майдану – з правосуддям затягують, у правосудді відмовляють” зазначено, що причини затримок розслідування відображають усталену культуру безкарності за міліцейське свавілля в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter